InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 04.12.2020 || Valamar nudi uslugu najma smještaja za dulji boravak u svoja dva luksuzna kampa  |  Hvale vrijedna domaća investicija najznačajnije poduzetnice jugoistočne Europe  |  Bijeli grozd 2020.  |  Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta  |  Valamar najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj prema Indeksu DOP-a   |  Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova   |   Valamar Diamant Hotel 4* u Poreču uveo ponudu „Work from Hotel“  |  Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |  Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |   ||
   

Češka: Raste broj malih pivovara

20.03.2018

Broj malih, lokalnih pivara u Češkoj posljednjih godina raste, nakon što su za vrijeme komunizma desetljećima zatvarane. Oronule pivovare u toj centralnoeuropskoj zemlji, ponovo se otvaraju i oživljavaju lokalnu tradiciju spravljanja piva koja datira iz 10. stoljeća.
 
 
Pivo iz malih pivovara za sada se može probati samo u kraju gdje se i spravlja jer je proizvodnja još suviše mala da bi ga bilo i za izvoz. Česi, koji piju najviše piva po stanovniku u svijetu, pozdravljaju trend otvaranja lokalnih pivovara jer je to potvrda identiteta zemlje. U pivovari Hostivar, izvan centra Praga, godišnje se popije oko 400.000 čaša piva, proizvedenog na licu mjesta samo za goste pivnice. Recept za takvo pivo, je kažu, recept za uspjeh.

Kuhamo četiri osnovne sirovine - voda, ječam, hmelj i kvasac... Zanimljivo je što nijedna mala pivovara u Češkoj nije konkurentna, a kvaliteta je dobra u svakoj. Mi pivari smo kao obitelj, uvijek smo se savjetovali i pomagali, te nam je i kvaliteta slična. Proizvodnja piva nije prva industrija u Češkoj, ali smo najveći konzumenti, František Polaček, radnik pivovare.

U prosjeku, godišnje se, po glavi stanovnika popije oko 150 litara ovog pića, što proizvodnju piva svrstava među uspješnije industrije. U Češkoj sada radi više od 300 malih pivovara, ali njihova produkcija čini tek 1,2 posto ukupne proizvodnje piva u zemlji. Kapacitet malih pivovara je zadovoljenje potreba lokala.

U prosjeku se ovdje proizvede i popije oko tisuću piva dnevno. Ovisi i koje doba godine je. Zimi se manje piva pije, ali je u ljetnom periodu potrošnja znatno veća. U Češkoj trenutno postoji nešto manje od 400 malih pivovara i uglavnom sve rade po istom principu, objašnjava on.

Većina od oko 600 pivara koje su početkom 20. st. radile na teritoriju Češke, zatvorena je kada su komunisti došli na vlast i u cijeloj zemlji je ostala samo jedna mala pivovara. Međutim samo tijekom 2014. u Češkoj je otvoreno 50 novih malih pivovara. Danas ih ima nešto manje od 400.
 
(Izvor: N1)

Nazad
 
 
 
 
back to top