InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Subota, 25.05.2019 || Novi međunarodni uspjeh Vina Laguna na DWWA natjecanju u Londonu  |  51. Izložba vina kontinentalne Hrvatske  |  Valamar objavio rezultate natječaja „Tisuću dana na Jadranskom moru“  |  Najljepši piknik u gradu oduševio brojne poznate  |   Istria Wine & Walk: Vrhunski istarski vinari oduševili šetače   |  Najbolji voditelj bara na svijetu Declan McGurk otkrio tajnu uspjeha na konferenciji Coca-Cole HBC H  |  Najbolji voditelj bara na svijetu Declan McGurk otkrio tajnu uspjeha na konferenciji Coca-Cole HBC H  |  Otvorena jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo!   |  Puklavec Family WInes s investicijom u sjevernoj Makedoniji ulazi na tržište crvenih vina  |  Vrgorac počastio Zagrepčane jagodama, pršutom i vinom  |  Booking.com najavio mogućnost boravka u ekskluzivno rekreiranom međunarodnom sjedištu Ljudi u crnom™  |  U čast mediteranskoj kulturi življenja  |  Otvoren bistro Pomeri  |  Valamar Riviera najbolji poslodavac u turizmu i sedmi najpoželjniji među hrvatskim kompanijama  |  Prvo regionalno latte art natjecanje  |  Vinski razgovori uz Borisa Violića  |  Tradicionalni Vrgorac u Zagrebu održava se 18. svibnja  |  Istarska vina oduševila svjetski poznatu sommelierku  |  Počinju Daruvarski dani piva  |  Valamar Riviera će dioničarima isplatiti dividendu u iznosu od 1 kune po dionici  |   ||
   

Japan: Alkoholna pića će se moći proizvoditi od kore drveta

30.05.2018

Stoljećima, drveća su pružala čovječanstvu papir i gumu, sada su, znanstvenici u Japanu otkrili  njihovu novu uporabu: razvoj alkoholnih pića. Od 2009, istraživači iz šumarskog istraživačkog instituta u Japanu ispituju ekološki prihvatljive načine razgradnje i prerade drva radi dobivanja goriva ili alkohola, bez korištenja kemikalija ili topline.
 

Otkrili su da se proces može obaviti u potpunosti s dodatkom jestivih aditiva, što ih je dovelo do ideje alkohola.

Yuichiro Otsuka, istraživač na institutu, objasnio je proces fermentacije praškastog drva s vodom, kvasac i enzim, a može se obaviti u deset dana, proizvodeći napitke slične alkoholu koji su stari u drvenim bačvama.

Dosad su pića proizvedena od trešnje, cedrova i bijelog drveta. Otsuka je objasnio da su izbori temeljeni na tome koliko je sigurno drvo za potrošnju. Cedar se uobičajeno koristi za bačve u Japanu, a bijela breza za jednokratne štapiće i čačkalice. Drva od cvjetanja trešnje često se koriste za dimljenje mesa.

No, nadao se i da će ljudi uskoro moći popiti piće od drveća  cvjeta trešnje, dok su uključeni u hanami ili sakura-gledanje - popularno godišnje proljetno cvjetanje u Japanu.

Četiri kilograma drva cedrovine može proizvesti do 3,8 litara tekućine sa sadržajem alkohola od oko 15 posto.

Premda pića još nisu odobrena za potrošnju, Otsuka se nada da će pića biti prodana na policama u idućih nekoliko godina.
 
 
(Izvor: esmmagazine)





Nazad
 
 
 
 
back to top