InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 26.05.2020 || Suradnja HTZ-a i renomiranog australskog portala Chef's Pencil  |  Otvaraju se objekti Jadrana d.d.  |  Okus ljeta u bočici- stigla je Somersby lubenica  |  Istarska priča o uspjehu i vinu  |  Bolt pokreće uslugu dostave hrane u Zagrebu - Bolt Food  |  Podrška Valamarovom programu za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“  |  Beč stimulira odlazak u restorane  |  Slovenija: Grad Ljubljana ugostiteljima smanjio najam  |  Jeste li već popili kavu u prvom virtualnom kafiću u Hrvatskoj?  |  HZJZ objavio pravila za hotelijere  |  Predlaže se vaučerska shema   |  Otvorena online vinoteka Iločkih podruma   |  Južnokorejski turistički časopis SRT uvrstio Hrvatsku i otok Rab u TOP 8 destinacija svijeta  |  Trend pada turističkih noćenja se nastavlja  |  Nautički turizam traži omogućavanje plovidbe svim plovilima i gostima  |   Zajednica pustolovnog turizma HGK traži pokretanje svih aktivnosti  |  Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta   |  Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima  |  Nova akvizicija u Badelu 1862  |  Uspješno održani prvi virtualni susreti o turizmu u Hrvatskoj   |   ||
   

Japan: Alkoholna pića će se moći proizvoditi od kore drveta

30.05.2018

Stoljećima, drveća su pružala čovječanstvu papir i gumu, sada su, znanstvenici u Japanu otkrili  njihovu novu uporabu: razvoj alkoholnih pića. Od 2009, istraživači iz šumarskog istraživačkog instituta u Japanu ispituju ekološki prihvatljive načine razgradnje i prerade drva radi dobivanja goriva ili alkohola, bez korištenja kemikalija ili topline.
 

Otkrili su da se proces može obaviti u potpunosti s dodatkom jestivih aditiva, što ih je dovelo do ideje alkohola.

Yuichiro Otsuka, istraživač na institutu, objasnio je proces fermentacije praškastog drva s vodom, kvasac i enzim, a može se obaviti u deset dana, proizvodeći napitke slične alkoholu koji su stari u drvenim bačvama.

Dosad su pića proizvedena od trešnje, cedrova i bijelog drveta. Otsuka je objasnio da su izbori temeljeni na tome koliko je sigurno drvo za potrošnju. Cedar se uobičajeno koristi za bačve u Japanu, a bijela breza za jednokratne štapiće i čačkalice. Drva od cvjetanja trešnje često se koriste za dimljenje mesa.

No, nadao se i da će ljudi uskoro moći popiti piće od drveća  cvjeta trešnje, dok su uključeni u hanami ili sakura-gledanje - popularno godišnje proljetno cvjetanje u Japanu.

Četiri kilograma drva cedrovine može proizvesti do 3,8 litara tekućine sa sadržajem alkohola od oko 15 posto.

Premda pića još nisu odobrena za potrošnju, Otsuka se nada da će pića biti prodana na policama u idućih nekoliko godina.
 
 
(Izvor: esmmagazine)





Nazad
 
 
 
 
back to top