InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 19.07.2019 || Nova era svježe mljevene kave  |  Najpoželjniji poslodavac u turizmu lansirao novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com   |  Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu  |  Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice  |  Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske  |  Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu  |  Dašak Hvara uz Tomić Opolo Nobile 2018 i melodije klapske pjesme   |  Dani otvorenih butelja – Zlatni vinari Zagrebačke županije 04. 07. 2019.  |  Otvoreni Pelati u samom centru Zagreba  |  Vinski razgovori uz Dalmacijavino   |  21-22.09.2019 – održati će se Trieste Coffe Experts  |  Valamar kreće u izgradnju najvećeg ljetovališta u Hrvatskoj  |  Vino uz žlicu u restoranu Miki's  |  Otvoren G.E.T. Fest - festival vinskog turizma  |   Syrah Miraz Feravina ponovo šampion Bonavite  |  Valamar otvorio dva nova ljetovališta s pet zvjezdica  |  Vinski razgovori uz Franju Kolarića   |  Po drugi puta u Hrvatskoj proslavljen Svjetski dan krastavaca  |  Uspješno predstavljena kvarnerska pjenušava vina u Zagrebu  |  Veliki uspjeh Stocka na prestižnom ocjenjivanju alkoholnih pića „World Dinks Awards“  |   ||
   

Japan: Alkoholna pića će se moći proizvoditi od kore drveta

30.05.2018

Stoljećima, drveća su pružala čovječanstvu papir i gumu, sada su, znanstvenici u Japanu otkrili  njihovu novu uporabu: razvoj alkoholnih pića. Od 2009, istraživači iz šumarskog istraživačkog instituta u Japanu ispituju ekološki prihvatljive načine razgradnje i prerade drva radi dobivanja goriva ili alkohola, bez korištenja kemikalija ili topline.
 

Otkrili su da se proces može obaviti u potpunosti s dodatkom jestivih aditiva, što ih je dovelo do ideje alkohola.

Yuichiro Otsuka, istraživač na institutu, objasnio je proces fermentacije praškastog drva s vodom, kvasac i enzim, a može se obaviti u deset dana, proizvodeći napitke slične alkoholu koji su stari u drvenim bačvama.

Dosad su pića proizvedena od trešnje, cedrova i bijelog drveta. Otsuka je objasnio da su izbori temeljeni na tome koliko je sigurno drvo za potrošnju. Cedar se uobičajeno koristi za bačve u Japanu, a bijela breza za jednokratne štapiće i čačkalice. Drva od cvjetanja trešnje često se koriste za dimljenje mesa.

No, nadao se i da će ljudi uskoro moći popiti piće od drveća  cvjeta trešnje, dok su uključeni u hanami ili sakura-gledanje - popularno godišnje proljetno cvjetanje u Japanu.

Četiri kilograma drva cedrovine može proizvesti do 3,8 litara tekućine sa sadržajem alkohola od oko 15 posto.

Premda pića još nisu odobrena za potrošnju, Otsuka se nada da će pića biti prodana na policama u idućih nekoliko godina.
 
 
(Izvor: esmmagazine)





Nazad
 
 
 
 
back to top