InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 17.01.2019 || EDITEL Adria 8. poslovni doručak u Dubrovniku  |  Trendovima usprkos: Iz Zagreba preselili u Slavoniju  |  Hrvatskim restoranima uručena MICHELINOVA priznanja  |  Što nas čeka na domaćoj gourmet sceni?  |  Svečana premijera predstave „Svaki tvoj rođendan” održana uz promociju vrhunskih vina vinarije Oraho  |   Rab postao prvi Europski otok sporta   |  Prestižna ANWB TOP 2019. nagrada   |  Booking.com predstavlja 5 najboljih iglua i ledenih hotela za nezaboravan zimski odmor  |  Posve novo iskustvo ispijanja zimskih koktela u Glow baru  |  Somersby kuharica za najslađe zimske recepte  |  Vinarija Tomić ponosni je partner projekta „Sigurnim putem dalje”  |  Advent priprema Dane otvorenih butelja  |   Zavirite u ELFS & bubbles!  |  Predstavljanje vinarije Zorić  |  Fuliranje s prstohvatom blagdanske čarolije na Strossmayerovom trgu  |  Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri  |  Vinske zvijezde 2018  |  Vina Belje imaju najbolju turističku ponudu u Slavoniji i Podunavlju   |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018  |  Adria Hotel Forum 2019 održat će se u Beogradu!  |   ||
   

Japan: Alkoholna pića će se moći proizvoditi od kore drveta

30.05.2018

Stoljećima, drveća su pružala čovječanstvu papir i gumu, sada su, znanstvenici u Japanu otkrili  njihovu novu uporabu: razvoj alkoholnih pića. Od 2009, istraživači iz šumarskog istraživačkog instituta u Japanu ispituju ekološki prihvatljive načine razgradnje i prerade drva radi dobivanja goriva ili alkohola, bez korištenja kemikalija ili topline.
 

Otkrili su da se proces može obaviti u potpunosti s dodatkom jestivih aditiva, što ih je dovelo do ideje alkohola.

Yuichiro Otsuka, istraživač na institutu, objasnio je proces fermentacije praškastog drva s vodom, kvasac i enzim, a može se obaviti u deset dana, proizvodeći napitke slične alkoholu koji su stari u drvenim bačvama.

Dosad su pića proizvedena od trešnje, cedrova i bijelog drveta. Otsuka je objasnio da su izbori temeljeni na tome koliko je sigurno drvo za potrošnju. Cedar se uobičajeno koristi za bačve u Japanu, a bijela breza za jednokratne štapiće i čačkalice. Drva od cvjetanja trešnje često se koriste za dimljenje mesa.

No, nadao se i da će ljudi uskoro moći popiti piće od drveća  cvjeta trešnje, dok su uključeni u hanami ili sakura-gledanje - popularno godišnje proljetno cvjetanje u Japanu.

Četiri kilograma drva cedrovine može proizvesti do 3,8 litara tekućine sa sadržajem alkohola od oko 15 posto.

Premda pića još nisu odobrena za potrošnju, Otsuka se nada da će pića biti prodana na policama u idućih nekoliko godina.
 
 
(Izvor: esmmagazine)





Nazad
 
 
 
 
back to top