InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 19.07.2019 || Nova era svježe mljevene kave  |  Najpoželjniji poslodavac u turizmu lansirao novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com   |  Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu  |  Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice  |  Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske  |  Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu  |  Dašak Hvara uz Tomić Opolo Nobile 2018 i melodije klapske pjesme   |  Dani otvorenih butelja – Zlatni vinari Zagrebačke županije 04. 07. 2019.  |  Otvoreni Pelati u samom centru Zagreba  |  Vinski razgovori uz Dalmacijavino   |  21-22.09.2019 – održati će se Trieste Coffe Experts  |  Valamar kreće u izgradnju najvećeg ljetovališta u Hrvatskoj  |  Vino uz žlicu u restoranu Miki's  |  Otvoren G.E.T. Fest - festival vinskog turizma  |   Syrah Miraz Feravina ponovo šampion Bonavite  |  Valamar otvorio dva nova ljetovališta s pet zvjezdica  |  Vinski razgovori uz Franju Kolarića   |  Po drugi puta u Hrvatskoj proslavljen Svjetski dan krastavaca  |  Uspješno predstavljena kvarnerska pjenušava vina u Zagrebu  |  Veliki uspjeh Stocka na prestižnom ocjenjivanju alkoholnih pića „World Dinks Awards“  |   ||
   

Hrvatska: Europski mesoprerađivači u Dubrovniku raspravljali o sigurnosti hrane

23.05.2018

Riječ je o jubilarnoj 60. godišnjoj skupštini organizacije CLITRAVI (The Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union) koja okuplja više od 13.000 pojedinačnih kompanija s više od 350.000 zaposlenih, a ove godine domaćin skupštine bio je PIK Vrbovec, vodeća mesna industrija u Hrvatskoj i regiji, ujedno i član CLITRAVI-a.

Sigurnost proizvoda, uloga opskrbnog lanca i nutricionizam bile su glavne teme godišnje skupštine europskih mesoprerađivača u Dubrovniku. 

Na skupštini se raspravljalo o smjernicama za razvoj mesoprerađivačke industrije, a okupljenima se obratio i povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Vytenis Andriukaitis,  te tom prilikom izjavio: Zadovoljstvo mi je sudjelovati na 60. godišnjoj skupštini organizacije CLITRAVI i uključiti se u raspravu o ključnim, zajedničkim interesima kao što su dobrobit i zdravlje životinja, antimikrobna rezistencija i označavanje proizvoda, a upravo sektor proizvodnje mesa i mesnih prerađevina ima značajnu ulogu u spomenutim područjima.

Goran Bižić, izvršni direktor PIK Vrbovca, osvrnuo se na važnost skupštine: Drago nam je da je PIK Vrbovec bio domaćin jubilarne 60. godišnje skupštine na kojoj se raspravljalo o ulozi i razvoju europskih mesoprerađivača, upravo u godini kada i PIK obilježava 80 godina postojanja kompanije. Kao vodeća mesna industrija u regiji i druga najveća prehrambena kompanija u Hrvatskoj imamo važnu ulogu, ali i odgovornost u poticanju i provođenju održivih praksa. Suradnja među zemljama članicama i predstavnicima mesoprerađivača ključna je za razvoj industrije na razini Europske unije, ali i za jačanje uloge europskih mesoprerađivača na drugim tržištima.

Organizacija CLITRAVI osnovana je 1958. godine, a u nju su uključeni predstavnici 23 zemlje. Svake godine domaćin je jedna od članica, ove godine čast je pripala PIK Vrbovcu uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore.
 
Sektor proizvodnje mesa i mesnih prerađevina jedan je od najznačajnijih sektora hrvatske prehrambeno-prerađivačke industrije. U njemu se generira oko četvrtina dodane vrijednosti u ukupnoj proizvodnji prehrambenih proizvoda, a isto se odnosi i na broj zaposlenih. Povećanje konkurentnosti i izvoza hrvatske mesoprerađivačke industrije, vidim, prije svega kroz inovacije, nove proizvode koji su u skladu s potrošačkim trendovima i povećanje proizvodnih kapaciteta, istaknula je Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore te nastavila: S obzirom na potencijal u stočarskoj proizvodnji koji nije dovoljno iskorišten, a s druge strane tradiciju i iskustvo u preradi, uključujući i veliki broj autohtonih brandova koje smo zaštitili, Hrvatska mesna industrija ima velike šanse promijeniti trendove i poboljšati vanjskotrgovinsku bilancu. Prepoznatljivost domaćih i autohtonih brandova mesnih proizvoda ogleda se i na EU razini – imamo 9 zaštićenih proizvoda oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, a 1 proizvod je u postupku zaštite.

Među ostalim, na skupštini se raspravljalo o aktivnostima Europske komisije vezanim uz mesoprerađivačku industriju te budućnosti proizvodnje mesa u Europi. Posebna pažnja posvećena je deklaracijama i načinu označavanja proizvoda, suzbijanju nepoštene trgovinske prakse, važnosti očuvanja lanca opskrbe i ulozi mesa u uravnoteženoj prehrani ljudi. 
 
Također, razgovaralo se o očuvanju zdravlja životinja i zaštiti njihove dobrobiti.  Kada je riječ o mesoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj zastupljena je bila tema o važnosti mesne industrije za razvoj nacionalne ekonomije, a ujedno se govorilo o poticajima za domaću proizvodnju te sigurnosti mesa i mesnih proizvoda na lokalnoj razini.


Nazad
 
 
 
 
back to top