InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 21.02.2018 || Posjetite nas na sajmu HOTEL & GASTROTEH   |  Najbolji novootvoreni hotel u 2017. je One Suite Hotel   |  Feravino predstavlja Graševinu Dika nove berbe  |  Pad prodaje kave u off-trade kanalu, više posla za kafiće  |  Vapiano najavljuje ulazak na nova tržišta i širenje mreže  |  Najskuplja margarita na svijetu  |  Kreativne kulinarske radionice u Istri  |  Glazbeno vinska suradnja  |  24,6 milijuna kuna za jačanje konkurentnosti turističkog gospodarstva  |  Jubilarni 10. HOTEL&GASTROTEH  |  U 2018. plaće više za 11,5%   |   Plasirana nova berba vrhunske Graševine   |  Održan 6. Adria Hotel Forum  |  Hilton najvredniji hotelski brend na svijetu  |  Treći Vinart Grand Tasting uskoro u Laubi  |  Za strukovne udruge 1,700 000 kn  |  Sajam craft piva od 17. do 20. veljače u Riminiju  |  Uspješna dokapitalizacija Badela 1862  |  Program najvažnijeg gastronomskog kongresa godine!  |  Više od 8.000 sudionika na najvećem ovogodišnjem poslovnom događanju  |   ||
   

Hrvatska: Feričanci proslavili Vince!

23.01.2018
Tradicionalnim blagoslovom vinograda i natjecanjem u rezidbi vinove loze na položaju Božilovac, započela je proslava blagdana sv. Vinka ili Feričanačko vince koje je na obroncima Krndije i ove godine okupilo više od tisuću ljubitelja vina, poslovnih partnera i uzvanika Feravina. Rezidba trsova na tri pupa, kićenje čokota kobasicama i kulenom te zalijevanje vinove loze lanjskim vinom tradicija je kojom se priziva rodna vinogradarska godina.

Uz Mladu Graševinu 2017., domaću slaninu, kobasice i slavonske specijalitete među kojima se izdvaja vol s ražnja i slavonski čobanac, slavlje je bilo za pamćenje, a nije se zaobišao ni podrum Feravina u središtu Feričanaca. Za Feričanačko vince otvoren je bio svima koji su željeli kušati nagrađivana vina i uživati u vinskoj priči iz središta Slavonije.

Novosti u tehnologiji


„Kontinuirano ulažemo u tehnologiju, pa tako odnedavno imamo potpuno novu primarnu preradu s dva prijemna koša i novim, najmodernijim prešama, jednom pneumatskom i dvije vakumske, koje predstavljaju najmoderniju tehnologiju na svjetskoj razini i vrlo su bitan preduvjet za proizvodnju vrhunskih bijelih vina. Opremljene su sistemom hlađenja i ventilima te se u njima može raditi karbonska maceracija", izjavio je glavni enolog Feravina Marijan Knežević


Vinarija iz Feričanaca proširila je kapacitete i s pet novih vinifikatora za proizvodnju crnog i maceraciju bijelog grožđa kapaciteta sto dvadeset hektolitara, te novih osamnaest inoks spremnika od po deset tisuća litara. Svaki je neovisan i ima svoj upravljački ormar te je sustav upravljanja u potpunosti automatiziran. Imaju i novi izobarični filter za cross flow filtraciju koja se obavlja u atmosferi inertnog plina. Početkom proljeća u Feravino stići će i nove punionice za punjenje mirnih i pjenušavih vina.


„To je moderno postrojenje sa tri autoklava za proizvodnju pjenušca prema Charmat ili tankovskoj metodi. Do sada smo proizvodili pjenušce klasičnom metodom vrenja u boci, a ovo je nova tehnologija u našem podrumu", istaknuo je glavni enolog.


Prvo punjenje ovih pjenušaca planira se do početka turističke sezone. U planu je i izgradnja novog klimatiziranog skladišta u proizvodnom krugu.


„Vinarija Feravino posluje u sklopu tvrtke Osilovac, u vlasništvu moje obitelji, u čijem je vlasništvu i Nexe Grupa. Iako vlasnički potpuno odvojena od Nexe Grupe, i u Osilovcu se primjenjuje ista filozofija poslovanja, unapređenja poslovnih procesa i ulaganja. Naslanjajući se na brend Feravina, tvrtka Osilovac planira ulaganja u turističku ponudu Feričanaca – u smještajne kapacitete i gastronomsku ponudu, dakle, ulaganja kakva se izvrsno podudaraju s osnovnim smjernicama strategije razvoja turizma Osječko-baranjske županije. Osilovac je najznačajniji gospodarski subjekt feričanačkog kraja i kao takav treba biti jedan od predvodnika u unapređenju kvalitete života lokalne zajednice", istaknuo je Ivan Ergović.

Nazad
 
 
 
 
back to top