InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 09.08.2020 || Novi meni restorana Terbotz na najljepošoj terasi Kontinentalne Hrvatske   |  Zaplovite mirnim morima u ljeto iz snova  |  Vinski razgovori uz veličanstvene tramince Iločkih podruma  |  Čaroban Rose iz Kutjeva za osvježavajuće uživanje u Ljetu  |  Od Michelinove preporuke do zvjezdice kvalitetnim lokalnim proizvodima   |  Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   U preporukama za goste u samoizolaciji uvaženi prijedlozi ZOT HGK  |  Split uskoro dobiva najljepši heritage hotel  |  Valamar Riviera i dalje na poziciji najboljeg poslodavca u turizmu  |  Novi promotivni video Esplanade pruža osjećaj sigurnosti i poziva goste u Zagreb   |   Turistička aktivnost stanovništva Hrvatske u 2019.  |  Drugi virtualni susreti o turizmu okupili brojne stručnjake iz Regije i 24 zemlje svijeta  |   ||
   

Hrvatska: HZJZ objavio pravila za hotelijere

12.05.2020
Uz niz općih pravila o fizičkoj udaljenosti od 1,5 metar, higijenskim i zaštitnim mjerama,HZJZ donosi preporuke za rad hotela, iznajmljivača, kampova ali i marina.


Kao što je poznato opča mjera fizičke udaljenosti je 1.5 metara izuzev ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine.
 
Preporučeno je pravilo fizičke udaljenosti od 1,5 metara koje  će se primjenjivati u cijelom prostoru kampova/marina i to na recepciji,  u ugostiteljskim objektima, na plažama, u redovima za čekanje u trgovinama, kioscima, hladnjacima. 
Raspored sjedećih mjesta u svim prostorijama ili ležaljke i suncobrani također trebaju biti raspoređeni na način da su jedni od drugih udaljeni 1,5 metar, a poštovati pravila maksimalnog broja dozvoljenih osoba u u zatvorenim prostorima sukladno definiranim kriterijima.

Higijenska i dezinfekcijska sredstva,  obavijesti

Na ulazima u hotelske ili zatvorene prostore te radne postore za zaposlenike preporuča se postaviti dovoljano dozatora s dezinfekcijskim sredstvom, osigurati zaštitnu opremu za zaposlenike  te osigurati dostatnu količinu jednokratnih papirnatih ručnika i ostalih jednokratnih materijala, sredstava i opreme za čišćenje i dezinfekciju.
Obavezne su obavijesti za informiranje gostiju o higijenskim postupcima, mjerama zaštite, a preporuka je staviti im informativni letak u smještajnoj jedinici ili ga dati prilikom prijave , kao i broj telefona odgovornih službi.

Recepcije - prijava/odjava u manje od 15 minuta...

Epidemiolozi predažu postavljanje pregrade od pleksiglasa ukoliko nije moguće održavati fizičku udaljenost I vrijeme prijave/odjave ispod 15 min. Predvorja i ostale javne prostore treba redovito prozračivati i učestalo dezinficirati  (npr. svakih sat vremena, a prostor prijema i odjave gostiju i učestalije). 
Poželjna je primjena tehnologije, odnosno obavljanja check-ina online i prijava od kuće uz opciju pronalaženja mogućnosti direktne prijave gosta na eVisitor, kao i primjena beskontaktnog odnosno plaćanja predračunom.
Savjetuje se gostima da najave svoju odjavu, kako bi im se mogao pripremiti račun i izbjeći zadržavanje na recepciji.

 Papirnati ručnici umjesto sušača ruku

Preporuka je i da se sušači za ruke zamijene jednokratnim papirnatim ručnicima uz redovite provjere uređaja za sapun i dezinfekcijska sredstva,.
Traži se i pojačano čišćenje javnih sanitarnih prostora, ograničenje istovremenog korištenja sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima.

Ako je moguće, organizirati dvosmjenski rad

Također se preporuča organiziranje dvosmjenskog rada, uz sat vremena razmaka između dvije smjene kako bi se obavilo čišćenje i dezinfekcija površina. 


Preporuka kampovima i marinama je da rade sa smanjenim brojem osoblja ukoliko je moguče.

Preporuke za održavanje tehničkoj službi održavanja

I dalje je potrebno uobičajeno održavanje higijenskih uvjeta bazenske vode, uz moguću primjenu maksimalnih dozvoljenih koncentracija klora te odvlaživanje natkrivenih bazena.
Opremi za pranje posuđa i rublja, klima i uređaja za grijanje i ventilaciju (HVAC) potrebno je posebnu pažnju posvetiti provjeravanju stanja filtera i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru.
Preporuča se pojačana ventilacija hotelskih prostora npr. povećanjem broja ventilacija, povećanjem postotka vanjskog zraka koji cirkulira u sustav.
Preporuka je epidemiologa za korištenje wellnessa i saune vrijedi pravilo ograničenja broja osoba, posebice u zatvorenim objektima i prostorima, u skladu s raspoloživim prostorom, a traži se da se van funkcije stave sve vlažne saune i da se nastave koristiti samo suhe, kao npr. finska sauna.

HZJZ preporuča da se dolazak suradnih djelatnika (majstora, dostavljača itd.) organizira uz telefonsku najavu i mjerenje temperature prije dolaska.
•Izvor: HINA



Nazad
 
 
 
 
back to top