InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 14.11.2019 || Svježe mljevena kava vs. instant  |  10 godina Argeta Exclusive okusa  |  Uz mladu Frankovku i Graševinu obilježeno Martinje s potpisom Feravina  |  Burger King predstavlja Rebel Whopper: 100% Whopper, 0% meso  |  Predstavljanje Agrolaguninih proizvoda na zagrebačkoj špici  |  Dvije hrvatske kuće za odmor najbolje u Europi  |  METRO je ponosni partner prestižnog kulinarskog natjecanja Bocuse d'Or Croatia  |  Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije  |  Mlado Međimurje po drugi put oduševilo svježinom i pitkošću mladih vina  |   Legendarni Kaltenberg proslavio povratak na hrvatsko tržište  |  Valamar očekuje rast prihoda i operativne dobiti na godišnjoj razini između 8 i 10 posto  |  Vino uz žlicu: Variva s Dolca u Hiltonovu restoranu ReUnion  |  Dražen Boban novi predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK  |  Restoran Terbotz – jedinstvena gastronomija s najljepšim kontinentalnim pogledom u Hrvatskoj  |  Vinski razgovori uz destilate Rossi  |  Novi trendovi u svjetskom kulinarstvu i hotelijerstvu visoke kategorije na petom izdanju Istria Gour  |  Ekskluzivnom večerom u restoranu Oliveto završeno treće izdanje Aminess Wine&Gourmet Nights   |  Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji  |  U srcu Münchena ekskluzivna prezentacija hrvatske gastronomije  |  Valamarov Istra Premium Camping Resort dobitnik je nagrade Specijal Lider invest  |   ||
   

Hrvatska: IPA kao idealna pratnja prženoj i slanoj hrani

13.02.2017
Priču koja se krije iza imena India Pale Ale, poznatijeg pod kraticom IPA, svakako  vrijedi ispričati. U razdoblju kad je Velika Britanija bila jedna od najvećih kolonijalnih sila na svijetu nastao je taj poseban stil piva koji danas oduševljava nepca brojnih zaljubljenika u hmeljasta piva sa stavom.  

Stil piva IPA stariji je od 175 godina, a tri glavna podstila su Američka IPA, Engleska IPA i Double ili Imperial IPA. Crna IPA je primjer podstila koji se pojavio na tržištu u manjim količinama, ali je dostupan svima. Radi brojnih mogućnosti koje se pružaju u proizvodnji tog stila, proizvesti IPA pivo više je umjetnost nego znanost.
 
IPA je pivo bogata okusa i nevjerojatnih aroma. U mnogim restoranima vlada pogrešno mišljenje da se to pivo, zbog zasićenosti okusa, ne može kombinirati s ponudom jela na njihovu jelovniku. To apsolutno nije točno.
 
Iako je gorke okuse možda nešto teže sljubiti s hranom, IPA je idealna pratnja prženoj i slanoj hrani (prženoj piletini ili pohanom siru). Osim toga, slaže se gotovo sa svakom vrstom pikantnije i začinjenije hrane, primjerice, meksičkim specijalitetima i indijskim začinima poput korijandera, kardamoma i kurkume.
 
Jedna od najboljih kombinacija jest roštilj uz to pivo, bili to hamburgeri ili odresci koji s karboniziranom koricom izvlače najbolje okuse karamela iz slada IPA-e.
 
... 

Opširnije o ovoj temi pročitajte u tekstu Ivane Jandrijević, voditeljice Udruge konobara i barmena Hrvatske, u novom izdanju časopisa InHorece. Uskoro u vašem omiljenom ugostiteljskom objektu!

Nazad
 
 
 
 
back to top