InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Subota, 04.04.2020 || Domaće gastro delicije putuju Hrvatskom  |  Vinske zvijezde u doba koronvirusa  |  Valamar odgovorno i sustavno provodi preporučene mjere prevencije  |  Peti Vinart Grand Tasting ponovo okupio najbolje vinare  |  Zeleni Grif za Dan Svetog Patrika   |  Vinski razgovori uz Erdutske vinograde i mlade, kreativne goste   |  Predstavljeno novo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2020  |  Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj u 2019. ostvarila 2,22 milijardi kuna prihoda i rast od 10%  |  Saznajte sve o Wine VIP Eventu  |  Hrvatska bogatija za još dva restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom  |  Chef Hrvoje Zirojević fantastičnim delicijama najavio treće izdanje Gault&Millau vodiča za Hrvatsk  |  Talijanska slastičarka koja obožava hrvatsku makovnjaču  |  Vinski razgovori uz vina i likere Fiolić i najavu Zadar Wine Festivala   |  Aminess jedina turistička kompanija nagrađena certifikatom Poslodavac Partner  |  Najbolji hostel na svijetu dolazi na prvu hrvatsku konferenciju o hostelima   |  Osnovana Zajednica poslovnog turizma HGK  |   Vanja Halilović imenovana na poziciju direktorice marketinga tvrtke Kutjevo d.d.  |  Vinart Grand Tasting - nezaobilazno mjesto za sve koji se žele ozbiljno baviti vinom  |  Vodeći hotelijeri i investitori okupljaju se idući tjedan u Zagrebu  |  Kvaliteta najvažnija, ali uz realne cijene  |   ||
   

Hrvatska: IPA kao idealna pratnja prženoj i slanoj hrani

13.02.2017
Priču koja se krije iza imena India Pale Ale, poznatijeg pod kraticom IPA, svakako  vrijedi ispričati. U razdoblju kad je Velika Britanija bila jedna od najvećih kolonijalnih sila na svijetu nastao je taj poseban stil piva koji danas oduševljava nepca brojnih zaljubljenika u hmeljasta piva sa stavom.  

Stil piva IPA stariji je od 175 godina, a tri glavna podstila su Američka IPA, Engleska IPA i Double ili Imperial IPA. Crna IPA je primjer podstila koji se pojavio na tržištu u manjim količinama, ali je dostupan svima. Radi brojnih mogućnosti koje se pružaju u proizvodnji tog stila, proizvesti IPA pivo više je umjetnost nego znanost.
 
IPA je pivo bogata okusa i nevjerojatnih aroma. U mnogim restoranima vlada pogrešno mišljenje da se to pivo, zbog zasićenosti okusa, ne može kombinirati s ponudom jela na njihovu jelovniku. To apsolutno nije točno.
 
Iako je gorke okuse možda nešto teže sljubiti s hranom, IPA je idealna pratnja prženoj i slanoj hrani (prženoj piletini ili pohanom siru). Osim toga, slaže se gotovo sa svakom vrstom pikantnije i začinjenije hrane, primjerice, meksičkim specijalitetima i indijskim začinima poput korijandera, kardamoma i kurkume.
 
Jedna od najboljih kombinacija jest roštilj uz to pivo, bili to hamburgeri ili odresci koji s karboniziranom koricom izvlače najbolje okuse karamela iz slada IPA-e.
 
... 

Opširnije o ovoj temi pročitajte u tekstu Ivane Jandrijević, voditeljice Udruge konobara i barmena Hrvatske, u novom izdanju časopisa InHorece. Uskoro u vašem omiljenom ugostiteljskom objektu!

Nazad
 
 
 
 
back to top