InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 14.11.2018 || Restoran Kalelarga u novom ruhu i s novim vlasnicima  |  12. Kongres hrvatskog kampinga u Termama Tuhelj  |  Uspješno predstavljena mlada vina šest međimurskih vinarija  |  Manje od dva tjedna dijele nas od Best Stay-a, jeste li spremni za Dubrovnik?  |  Dani švoja još jednom podsjećaju na vrijednosti ribe list  |  Čak dvije nagrade za Terme Tuhelj na Danima hrvatskog turizma  |  Vina Laguna osvojila dva zlata na prestižnom natjecanju u Italiji  |  Dodijeljene turističke nagrade  |  Hotel Esplanade dobio dvije nagrade  |  #StageOne – 1.364 izvedba CABAres, CABArei-a u One Suite Hotelu   |  7. Dani blatske lumblije  |  2. HOW Festival Poreč  |  Jedinstvena večer za sva osjetila održana u zagrebačkom Takenoku  |  Održana konferencija Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak  |  Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak  |  70 vrsta burgera na Zagreb Burger Festivalu 2018.!  |  50 A Burgers & Champagne bar u suradnji sa Acrobatom dovodi u Zagreb Chanel Adams  |  Hrvatska bilježi 6 posto više dolazaka i noćenja  |  Iz Villányja zlato za najnoviji pjenušac Feravina  |   'Doživjela sam stotu jer sam svaki dan pila Stellu'  |   ||
   

Svijet: Inovacije u duhanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duhana

03.07.2018

Svjetski trend u svakoj industriji jesu inovacije. Kompanije se praktično utrkuju u korištenju znanosti kako bi povećali broj proizvoda i time bili korak ispred konkurencije i korak bliže svojim potrošačima. To pitanje je posebno važno u duhanskoj industriji gdje je imperativ smanjenje štetnosti duhana po zdravlje.
 
 
Ono što se smisli na jugu Engleske u Southamptonu u laboratoriji kompanije BAT djelo je 300 vrhunskih znanstvenika, među kojima ima i onih porijeklom iz Srbije. Inovacije su te kojima ova duhanska industrija prati suvremenog potrošača, koji ima sve veću potrebu za smanjenjem rizika od duhana.

Mi smo investirali više od 2,5 mlrd USD u proteklih pet-šest godina kako bi transformirali naše proizvode i to je dalo odlične rezultate i sada su svuda u svijetu prisutni proizvodi nove generacije. Nastavljamo i dalje s našim radom u tom pravcu, jer želimo ponuditi veliki izbor proizvoda koji su daleko manje rizični od naših konvencionalnih proizvoda, kaže Simon Cleverly iz BAT-a.

Srce svake industrije je istraživanje. Tako je i ovdje u znanstveno-istraživačkom centru u Southamptonu, gdje se radi istraživanje u skladu sa znanstvenom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o smanjenju štetnosti duhana. Međutim, istraživanja proizvoda nove generacije ne prestaju, rade se kako interno, tako i eksterno, od strane nezavisnih eksperata.

Ipak, pitanje je koliko godina treba proći da bi se za proizvode nove generacije u duhanskoj industriji zaista i dokazalo da su manje štetni po ljudsko zdravlje.

To je pitanje o kome se dosta debatira. Ako pitamo epidemiologe, oni će reći 30 godina. Ono što mi hoćemo postići, je smanjiti čekanje  jer je u interesu svih da ta informacija bude što brže provjerena. Zbog toga imamo višedisciplinarni pristup istraživanju naših proizvoda, riječ je o dubinskom istraživanju na tri razine i vjerujem da bi za pet godina mogli imati dobre, pouzdane indikatore o smanjenju štetnosti i manjem riziku, objašnjava rukovodilac tima za procjenu smanjenja rizika u BAT-u Jameson Murfi.

U posljednje tri godine znanstvenici iz Southamptona objavili su više od 109 znanstvenih radova i prijavili 3.300 patenata, od kojih je 1.600 već dobilo odobrenje. Dileme i nedoumice i dalje postoje, znanost pomaže kompanijama, ali je činjenica da ljudsko zdravlje svima mora biti na prvom mjestu.
 
(Izvor: RTS)

Nazad
 
 
 
 
back to top