InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 22.03.2019 || Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri  |  Hrvatska proglašena najboljom destinacijom za poslovni turizam u 2018. godini!  |  Poreč u svibnju ponovno domaćin vrhunskog gastronomskog doživljaja ''Wine Nights'  |  Kabola Malvazija Amfora 2015. u završnici natjecanja ASI Contest for Best Sommelier of the World  |  Drama s kavom u Drami  |  Abeceda francuskog jezika za gurmane  |  Zagreb ovog proljeća postaje centar svijeta za sve hedoniste - stiže prvi R'n'B Weekend  |  Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom uz Vina Laguna  |  Zagreb dobio gastro mjesto po svjetskim standardima, Franko's pizza & bar  |  Vino Dalmacije  |  Trs je naš  |  Završeno prvo izdanje Aminess Gourmet Laba   |  Završen dosad najveći Vinart Grand Tasting  |  Dodijeljeni kulinarski Oscari i predstavljeno drugo izdanje Gault&Millau Croatia 2019.  |  Vina Laguna nastavljaju nizati uspjehe  |  U Hrvatsku stigle još dvije nove MICHELINOVE zvjezdice!  |  Gault&Millau Croatia 2019. – još nas par dana dijeli do noći kulinarskih Oscara  |  Valamar u 2018. godini ostvario dvoznamenkasti rast poslovnih rezultata  |  Oda francuskoj kuhinji uz gala večeru Gout de/Good France   |  Središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske u četvrtak i petak u Požegi   |   ||
   

Svijet: Inovacije u duhanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duhana

03.07.2018

Svjetski trend u svakoj industriji jesu inovacije. Kompanije se praktično utrkuju u korištenju znanosti kako bi povećali broj proizvoda i time bili korak ispred konkurencije i korak bliže svojim potrošačima. To pitanje je posebno važno u duhanskoj industriji gdje je imperativ smanjenje štetnosti duhana po zdravlje.
 
 
Ono što se smisli na jugu Engleske u Southamptonu u laboratoriji kompanije BAT djelo je 300 vrhunskih znanstvenika, među kojima ima i onih porijeklom iz Srbije. Inovacije su te kojima ova duhanska industrija prati suvremenog potrošača, koji ima sve veću potrebu za smanjenjem rizika od duhana.

Mi smo investirali više od 2,5 mlrd USD u proteklih pet-šest godina kako bi transformirali naše proizvode i to je dalo odlične rezultate i sada su svuda u svijetu prisutni proizvodi nove generacije. Nastavljamo i dalje s našim radom u tom pravcu, jer želimo ponuditi veliki izbor proizvoda koji su daleko manje rizični od naših konvencionalnih proizvoda, kaže Simon Cleverly iz BAT-a.

Srce svake industrije je istraživanje. Tako je i ovdje u znanstveno-istraživačkom centru u Southamptonu, gdje se radi istraživanje u skladu sa znanstvenom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o smanjenju štetnosti duhana. Međutim, istraživanja proizvoda nove generacije ne prestaju, rade se kako interno, tako i eksterno, od strane nezavisnih eksperata.

Ipak, pitanje je koliko godina treba proći da bi se za proizvode nove generacije u duhanskoj industriji zaista i dokazalo da su manje štetni po ljudsko zdravlje.

To je pitanje o kome se dosta debatira. Ako pitamo epidemiologe, oni će reći 30 godina. Ono što mi hoćemo postići, je smanjiti čekanje  jer je u interesu svih da ta informacija bude što brže provjerena. Zbog toga imamo višedisciplinarni pristup istraživanju naših proizvoda, riječ je o dubinskom istraživanju na tri razine i vjerujem da bi za pet godina mogli imati dobre, pouzdane indikatore o smanjenju štetnosti i manjem riziku, objašnjava rukovodilac tima za procjenu smanjenja rizika u BAT-u Jameson Murfi.

U posljednje tri godine znanstvenici iz Southamptona objavili su više od 109 znanstvenih radova i prijavili 3.300 patenata, od kojih je 1.600 već dobilo odobrenje. Dileme i nedoumice i dalje postoje, znanost pomaže kompanijama, ali je činjenica da ljudsko zdravlje svima mora biti na prvom mjestu.
 
(Izvor: RTS)

Nazad
 
 
 
 
back to top