InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Ponedjeljak, 27.05.2019 || Novi međunarodni uspjeh Vina Laguna na DWWA natjecanju u Londonu  |  51. Izložba vina kontinentalne Hrvatske  |  Valamar objavio rezultate natječaja „Tisuću dana na Jadranskom moru“  |  Najljepši piknik u gradu oduševio brojne poznate  |   Istria Wine & Walk: Vrhunski istarski vinari oduševili šetače   |  Najbolji voditelj bara na svijetu Declan McGurk otkrio tajnu uspjeha na konferenciji Coca-Cole HBC H  |  Najbolji voditelj bara na svijetu Declan McGurk otkrio tajnu uspjeha na konferenciji Coca-Cole HBC H  |  Otvorena jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo!   |  Puklavec Family WInes s investicijom u sjevernoj Makedoniji ulazi na tržište crvenih vina  |  Vrgorac počastio Zagrepčane jagodama, pršutom i vinom  |  Booking.com najavio mogućnost boravka u ekskluzivno rekreiranom međunarodnom sjedištu Ljudi u crnom™  |  U čast mediteranskoj kulturi življenja  |  Otvoren bistro Pomeri  |  Valamar Riviera najbolji poslodavac u turizmu i sedmi najpoželjniji među hrvatskim kompanijama  |  Prvo regionalno latte art natjecanje  |  Vinski razgovori uz Borisa Violića  |  Tradicionalni Vrgorac u Zagrebu održava se 18. svibnja  |  Istarska vina oduševila svjetski poznatu sommelierku  |  Počinju Daruvarski dani piva  |  Valamar Riviera će dioničarima isplatiti dividendu u iznosu od 1 kune po dionici  |   ||
   

Hrvatska: Održana konferencija Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak

26.09.2018
U prepunoj dvorani hotela Sheraton održana je konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?" - 2. korak. Uz brojne regionalne i hrvatske stručnjake te vodeće osobe iz turizma, aktualizirana je tema cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj te ključnih izazova koje ona nosi. Predstavljena su potencijalna rješenja i nove ideje, a svoje strategije razvoja poslovanja u svim godišnjim dobima predstavili su nam ministri turizma Albanije, Crne Gore i Slovenije.
 

Glavne teme konferencije o kojima su raspravljali vrhunski stručnjaci za turizam iz regije bile su kako produljiti sezonu i kako pokrenuti turistički razvoj kontinentalne Hrvatske – Christopher Hinteregger/PKF Tourismexperts iz Austrije, Tim Clancy/Via Dinarica iz Irske i BiH, Francisca Abreu/Guimaraes iz Portugala, Adam Ruszinko/HHTA iz Mađarske, Eva Štravs Podlogar /MGRT iz Slovenije, Martina Bienenfeld /TZ grada Zagreba, Burak Baykan/D-Marin group, Margarita Maruškić Kulaš/Aquatika, Leila Krešić-Jurić/EU Summit zdravstvenog turizma, Veljko Ostojić/HUT, Gordana Tomičić/Sunčani Hvar, David Gabelica/MZL Zagreb, Siniša Topalović/Horwath HTL, Tomislav Varga/Atlas, Daniela Čavlović/Manjgura, Berislav Sokač/Run Croatia, Željko Kolar/KZŽ, Joso Smolić/HOK, Iva Bencun/Zadar outdoor Festival, Saša Muminović/SLO CRO poslovni klub, Marcel Medak/Bizovačke toplice.

Predstavili su pozitivna iskustva i najbolje regionalne prakse te iznijeli svoja viđenja problematike, potencijala i mogućih aktivnosti za daljnji razvoj. 

Konferenciju su otvorili Luka Burilović, predsjednik HGK-a, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i Frano Matušić, državni tajnik ministarstva turizma Republike Hrvatske. 

Problem visoke sezonalnosti i izazov produženja sezone te pokretanja turizma u unutrašnjosti nije svojstven samo za Hrvatsku, dijele ga sve zemlje na Mediteranu. Dijeljenjem znanja, iskustava, najboljih praksi i ideja zasigurno možemo postići više. Stoga smo prvi put na jednom konferencijskom panelu okupili ministre turizma iz regije kako bismo razgovarali o izazovima razvoja turizma, o sličnostima u turističkim potencijalima i strategijama naših zemalja te mogućnosti suradnje. Na panelu su sudjelovali Blendi Klosi, ministar turizma i zaštite okoliša Albanije, Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Zdravko Počivalšek i Frano Matušić, državni tajnik ministarstva turizma Republike Hrvatske. 

U Sloveniji sezone inače ne predstavljaju problem. Unatoč tomu i te smo izazove neizravno naznačili u okviru nove Strategije održivog rasta slovenskog turizma za razdoblje do 2021. godine. Osnova su za razvoj turizma 365 nova vizija razvoja, nova geografska i nova proizvodna organiziranost slovenskog turizma. Počeli smo od temelja – od naše različitosti od ostalih i zadali smo si cilj kojim želimo postati zelena, aktivna, zdrava destinacija za iskustva s 5 zvjezdica. Želimo postati destinacija koja svoj identitet gradi na izuzetnoj kulturi i kulturnom naslijeđu. Kao što smo već rekli, nitko u turizmu ne uspijeva sam! Stoga se povezujemo i sa susjednim zemljama te zemljama šire regije. Zajedno možemo stvoriti turističke proizvode za goste s udaljenih, prekomorskih tržišta, naglasio je Zdravko Počivalšek, ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Slovenije.

Blendi Klosi, ministar turizma i zaštite okoliša Albanije, istaknuo je:  „Albanija postaje traženo i pouzdano turističko odredište. Iz godine u godinu brojke pokazuju dvoznamenkasti porast broja stranih turista u Albaniji. No brojke turističkog razvoja nisu nam cilj. Naš je cilj razvoj elitnog i cjelogodišnjeg turizma. Za ispunjenje tih ciljeva, poduzeli smo niz inicijativa. Ovdje su četiri jake destinacije koje će osigurati produženi turizam tijekom cijele godine. Što nam je potrebno osim individualnih napora svake zemlje u našoj regiji? Trebamo uspostaviti zajedničku turističku ponudu. Moramo zajedno raditi na udaljenim tržištima".
Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, naglasio je sljedeće: „Tema konferencije vrlo je aktualna, ne samo u slučaju Hrvatske nego i u slučaju drugih destinacija naše regije, uključujući i Crnu Goru. Konkurentska prednost destinacija naše regije nalazi se u bogatstvu i raznolikosti prirodnih i kulturnih resursa, koji bi mogli objedinjeni predstavljati naš integralni turistički proizvod. Svaka od naših destinacija treba kreirati integralno-selektivni turistički proizvod koji se zasniva na specifičnostima svake države pojedinačno, s ciljem zadovoljenja različitih turističkih potreba. Konferencija je ponudila kvalitetan osvrt na ovaj izazov za naše destinacije, ali i ideje u kojem bi pravcu trebalo usmjeriti buduće djelovanje".  

Konferenciju je zaključila organizatorica Ivana Kolar: „Vjerujem kako je upravo cjelogodišnji turizam najvažniji zadatak daljnjeg razvoja našeg turizma na svim razinama, od strateške do operativne. Vjerujem kako ćemo jednom uspjeti povezati cijelu Hrvatsku i uvidjeti potencijal razvoja i povezivanja obale i unutrašnjosti, kako zaleđa, tako i kontinentalne Hrvatske. Turizam 365 moramo razvijati na obali, gdje smo najbolji, ali i na kontinentu, gdje za to postoje uvjeti. Mi smo jaka i uspješna turistička zemlja. Možemo biti još bolji, ali samo ako to poželimo. Za to trebamo ujedinjene destinacije sa zajedničkom vizijom razvoja, nove proizvode i kreativne doživljaje i još višu kvalitetu naših usluga i cjelokupne ponude. Snagu možemo crpiti iz brojnih potencijala koje nude priroda, kultura, sport i zdravlje. Ne ovisimo samo o lijepom vremenu. No ovisimo o našoj ugodi ili spremnosti na nove korake".

Sudionici konferencije „Može li hrvatski turizam 365? – 2. korak" slažu se kako je ovo izvrsna prilika za umrežavanje svih sudionika uključenih u turizam, prilika za razmjenu pozitivnih iskustava, primjera i praksi te stvaranje novih ideja. Organizatorica konferencije pozvala je sve sudionike na sljedeću konferenciju vezanu za turizam 365 koja će se održati u travnju 2019. godine na temu kulturnog turizma.Nazad
 
 
 
 
back to top