InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 04.12.2020 || Valamar nudi uslugu najma smještaja za dulji boravak u svoja dva luksuzna kampa  |  Hvale vrijedna domaća investicija najznačajnije poduzetnice jugoistočne Europe  |  Bijeli grozd 2020.  |  Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta  |  Valamar najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj prema Indeksu DOP-a   |  Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova   |   Valamar Diamant Hotel 4* u Poreču uveo ponudu „Work from Hotel“  |  Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |  Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora  |  Predstavljeno osam vrhunskih traminaca Srijemskog vinogorja  |  „1. Novinarska berba – Brodski Stupnik“ Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!   |  WINE & BIKE TOUR ERDUT  |  Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu  |  Vinska Dama i vinski Gospodin hrvatske vinske scene  |   ||
   

Humanost: Restoran služi besplatne obroke za siromašne

23.05.2018

Jedan beogradski ekspres restoran odlučio je ponuditi obrok i onima s privremeno ili stalno praznim novčanikom. Vlasnik ovog restorana je, kako bi ljudi znali da u njegovom restoranu mogu jesi i ako nemaju novac, na vrata postavio i obavijest o tome.
 
 
Vratimo vjeru u ljudskost, poručuje Dragan Ðuric, vlasnik restorana. Dobar ručak za male novce ili - besplatno. Kako poručuje natpis na vratima, hrane ima i za one koji nemaju novac, u tom trenutku, ili uopće, jer nitko ne zaslužuje biti gladan. Mogućnost toplog obroka svakog dana iskoristi nekoliko ljudi.

Evo imali smo od jutros jednu našu prijateljicu, koja je ovdje redovna. Penzija je jako mala, blokirana, prekinuli su joj struju. Zamislite pored ovog obilja hrane da neko dođe i da si ju ne može priuštiti, kaže Ðuric.

Sve je počelo prije nepune četiri godine tijekom poplava, s ljudima iz Obrenovca, koji su bili privremeno smješteni u obližnjem hostelu. Na ovaj korak Ðuric se odlučio i potaknut pričom iz djetinjstva o teškom odrastanju njegovog oca: Pedesetih godina, kada je on radio na izgradnji američke ambasade kao šegrt, nije imao nikakvog novca. Kupovao je majstorima hranu, i njima donosio doručak, i jednostavno se maknuo da ih nebi gledao. Naravno da su oni to primijetili i onda su mu pomogli, kako bi i on mogao nešto pojesti. 

Stalne mušterije restorana, znaju za praksu besplatnih obroka, a neki ponude i novac kako bi dodatno pomogli: To je veoma humano, posebno danas, u ovim vremenima, kada ljudi nemaju novac, kada je jako teška situacija.

U ovom restoranu, ne samo hranu, nego i prenoćište, kada nisu imale gdje, dobivale su izbjeglice s Bliskog istoka, uglavnom žene i djeca. Za najbolju ocjenu u indeksu ručkom časte studente.

Taj osjećaj koji vi imate kada netko uputi osmjeh prema vama, to je nama duševna hrana.To je naše zadovoljstvo, i naša sreća i nada da smo učinili nešto dobro. A znate onaj zakon karme: Čini dobro, i dobrom se nadaj... mi se rukovodimo time, kaže on. 

Zato razmišlja i o širenju pomoći. Kada budžet dozvoli u planu su uvođenje stalnog popusta za penzionere i gratis obroka za trudnice. Humanošću objašnjava i naziv restorana. Tajni začin u njegovoj kuhinji je, kaže, ljubav prema ljudima.

Nazad
 
 
 
 
back to top