InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 27.05.2018 || Malo obiteljsko poduće osvaja europska tržišta  |  Vugleci grade novi wellness kutak  |  Nedostatak konobara i kuhara na sezoni  |  Tuheljski pinklec za ukusan ručak  |  Autograph Collection hoteli prvi puta u Južnoj Africi  |   "Meso iz epruvete" do 2020. za 10 dolara po kilogramu  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Julius Meinl u borbi za bolji dan za nezbrinutu djecu  |  Nova pravila za terase kafića u Skoplju  |  Trebinje uskoro dobiva još jedan hotel  |  Srbija i Albanija imaju zajedničku turističku ponudu  |   Najposebniji piknik u Zagrebu najavljuje datum novog druženja  |  Na Decanteru Feravino osvojilo čak šest medalja  |  AccorHotels preuzima Mövenpick Hotels & Resorts  |  Radisson Blu najveći premium brend u Europi  |  U čakovečkoj Mesnoj industriji Vajda potpisan novi kolektivni ugovor  |  Europski mesoprerađivači u Dubrovniku raspravljali o sigurnosti hrane  |  NEFF kuhinja puna inspiracije  |  Novi a la carte jelovnik restorana Zinfandel's  |  Restoran služi besplatne obroke za siromašne  |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

15.05.2018

Četiri studenta prestižnog američkog MIT sveučilišta, koji su prije izvjesnog vremena razvili robota koji gura nogometnu loptu, udružili su se s chefom - nosiocem Michelinove zvjezdice kako bi otvorili restoran s kuhinjom u kojoj veći dio posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatiziranih wokova za pripremanja hrane. Gost treba odabrati jedno od jela s menija preko kioska s touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem wokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizirani wokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake narudžbe.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, wokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuhanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, sjeckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlenika koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako s potencijalom da u pojedinim sferama zamjene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost  u potpunosti preuzeti procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni chef Daniel Boulud, nosilac Michelinove zvjezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski show definitivno dio sveukupnog iskustva prilikom posjete restoranu.
 
(Izvor i fotografija: engadget.com)

Nazad
 
 
 
 
back to top