InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Četvrtak, 17.01.2019 || EDITEL Adria 8. poslovni doručak u Dubrovniku  |  Trendovima usprkos: Iz Zagreba preselili u Slavoniju  |  Hrvatskim restoranima uručena MICHELINOVA priznanja  |  Što nas čeka na domaćoj gourmet sceni?  |  Svečana premijera predstave „Svaki tvoj rođendan” održana uz promociju vrhunskih vina vinarije Oraho  |   Rab postao prvi Europski otok sporta   |  Prestižna ANWB TOP 2019. nagrada   |  Booking.com predstavlja 5 najboljih iglua i ledenih hotela za nezaboravan zimski odmor  |  Posve novo iskustvo ispijanja zimskih koktela u Glow baru  |  Somersby kuharica za najslađe zimske recepte  |  Vinarija Tomić ponosni je partner projekta „Sigurnim putem dalje”  |  Advent priprema Dane otvorenih butelja  |   Zavirite u ELFS & bubbles!  |  Predstavljanje vinarije Zorić  |  Fuliranje s prstohvatom blagdanske čarolije na Strossmayerovom trgu  |  Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri  |  Vinske zvijezde 2018  |  Vina Belje imaju najbolju turističku ponudu u Slavoniji i Podunavlju   |  G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018  |  Adria Hotel Forum 2019 održat će se u Beogradu!  |   ||
   

Svijet: Vanilija skuplja od srebra

14.05.2018

Cijena vanilije je u posljednje dvije godine dostigla rekordne vrijednosti, a ovaj popularni začin trenutno je skuplji od srebra.
 

Kilogram vanilije košta 600 američkih dolara, što je više od cijene kilograma srebra, piše BBC. Zbog ovog porasta cijena proizvođači sladoleda širom svijeta prisiljeni su prekinuti proizvodnju sladoleda od vanilije.

Više od 75 posto vanilije uzgaja se na Madagaskaru, a razlog rasta cijena je uragan koji je prošle godine uništio mnoge plantaže.

Bez obzira na nadu da će cijene prestati rasti, one su i dalje veoma visoke, jer je potražnja velika, rekao je analitičar tržišta Julian Gale.

Osim toga, vaniliju je teško uzgajati. Osim u sladoledu, vanilija je bitan sastojak raznih poslastica, alkoholnih pića, kozmetike i parfema.

Cijena praha od vanilije je tri puta veća. Prah nastaje mljevenjem mahuna koje su prethodno korištene za dobivanje ekstrakta, a kupuju ga proizvođači hrane.

Nazad
 
 
 
 
back to top