InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 27.05.2018 || Malo obiteljsko poduće osvaja europska tržišta  |  Vugleci grade novi wellness kutak  |  Nedostatak konobara i kuhara na sezoni  |  Tuheljski pinklec za ukusan ručak  |  Autograph Collection hoteli prvi puta u Južnoj Africi  |   "Meso iz epruvete" do 2020. za 10 dolara po kilogramu  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Julius Meinl u borbi za bolji dan za nezbrinutu djecu  |  Nova pravila za terase kafića u Skoplju  |  Trebinje uskoro dobiva još jedan hotel  |  Srbija i Albanija imaju zajedničku turističku ponudu  |   Najposebniji piknik u Zagrebu najavljuje datum novog druženja  |  Na Decanteru Feravino osvojilo čak šest medalja  |  AccorHotels preuzima Mövenpick Hotels & Resorts  |  Radisson Blu najveći premium brend u Europi  |  U čakovečkoj Mesnoj industriji Vajda potpisan novi kolektivni ugovor  |  Europski mesoprerađivači u Dubrovniku raspravljali o sigurnosti hrane  |  NEFF kuhinja puna inspiracije  |  Novi a la carte jelovnik restorana Zinfandel's  |  Restoran služi besplatne obroke za siromašne  |   ||
   

Svijet: Vanilija skuplja od srebra

14.05.2018

Cijena vanilije je u posljednje dvije godine dostigla rekordne vrijednosti, a ovaj popularni začin trenutno je skuplji od srebra.
 

Kilogram vanilije košta 600 američkih dolara, što je više od cijene kilograma srebra, piše BBC. Zbog ovog porasta cijena proizvođači sladoleda širom svijeta prisiljeni su prekinuti proizvodnju sladoleda od vanilije.

Više od 75 posto vanilije uzgaja se na Madagaskaru, a razlog rasta cijena je uragan koji je prošle godine uništio mnoge plantaže.

Bez obzira na nadu da će cijene prestati rasti, one su i dalje veoma visoke, jer je potražnja velika, rekao je analitičar tržišta Julian Gale.

Osim toga, vaniliju je teško uzgajati. Osim u sladoledu, vanilija je bitan sastojak raznih poslastica, alkoholnih pića, kozmetike i parfema.

Cijena praha od vanilije je tri puta veća. Prah nastaje mljevenjem mahuna koje su prethodno korištene za dobivanje ekstrakta, a kupuju ga proizvođači hrane.

Nazad
 
 
 
 
back to top