InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Nedelja, 27.05.2018 || Malo obiteljsko poduće osvaja europska tržišta  |  Vugleci grade novi wellness kutak  |  Nedostatak konobara i kuhara na sezoni  |  Tuheljski pinklec za ukusan ručak  |  Autograph Collection hoteli prvi puta u Južnoj Africi  |   "Meso iz epruvete" do 2020. za 10 dolara po kilogramu  |  Unapređenje proizvoda i posvećenost zdravijoj i ukusnijoj hrani  |  Julius Meinl u borbi za bolji dan za nezbrinutu djecu  |  Nova pravila za terase kafića u Skoplju  |  Trebinje uskoro dobiva još jedan hotel  |  Srbija i Albanija imaju zajedničku turističku ponudu  |   Najposebniji piknik u Zagrebu najavljuje datum novog druženja  |  Na Decanteru Feravino osvojilo čak šest medalja  |  AccorHotels preuzima Mövenpick Hotels & Resorts  |  Radisson Blu najveći premium brend u Europi  |  U čakovečkoj Mesnoj industriji Vajda potpisan novi kolektivni ugovor  |  Europski mesoprerađivači u Dubrovniku raspravljali o sigurnosti hrane  |  NEFF kuhinja puna inspiracije  |  Novi a la carte jelovnik restorana Zinfandel's  |  Restoran služi besplatne obroke za siromašne  |   ||
   

BIH: Vina Slavonije prezentirana u gradu na Vrbasu

03.05.2018

PP Orahovica i Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker, dvije vinarije koje dijele istu slavonsku goru Krndiju, predstavili su svoja najbolja vina u restoranu Stara Ada u Banja Luci. Uz svaku vrhunsku kapljicu, svi prisutni uživali su i uz pomno odabrana jela i servirana u šest sljedova. Prisutni su svoja nepca nagradili izuzetnim okusima PP Orahovica Graševina 2017, Krauthaker -   Graševina vrhunska 2017, Krauthaker - Zelenac Kutjevo 2017, PP Orahovica - Silvanac zeleni 2016, PP Orahovica -  Frankovka 2013. Krauthaker - Graševina kasna berba 2016.
 

Bosna i Hercegovina višestruko je povezana s Hrvatskom društveno, socijalno, ekonomski, mentalitetom, zato ne čudi da je glavna i najrasprostranjenija sorta u Hrvatskoj, Graševina izrazito popularna i u BIH.  Krauthaker je s vinima prisutan na tržištu BiH već dugi niz godina, a PP Orahovica prije dvije godine krenula u osvajanje i našeg tržišta.

PP Orahovica i Vinogradarstvo” i podrumarstvo Krauthaker organizirali su ovu zanimljivu degustaciju, ne samo kako bi predstavili svoja vina već i u cilju podizanja svijesti o kulturi degustiranja vina, njenom gastronomskom značaju, te kako bi predstavili Vina Slavonije u cjelini i potaknuli njihov značaj među vinskim potrošačima u BiH.

Nakon prezentacije i degustacije vina i ukusnih jela, druženje je nastavljeno uz melodične zvuke tamburaša do kasno u noć.

Slavonija - savršeno je područje za uzgoj vina

S umjereno-kontinentalnom klimom i položajima vinograda od 100 do 300 m/nm, južnih ekspozicija, savršeno je područje za uzgoj vina najvišeg ranga kvalitete. 

Prevladavaju bijela vina, posebno Graševina koja je i najzastupljenija vinska sorta u cijeloj Hrvatskoj. Od ostalih bijelih sorti mogu se istaknuti Chardonnay, Pinot sivi, Silvanac zeleni, Sauvignon i Rajnski rizling. Od crnih sorti među najzastupljenijim su Frankovka, Cabernet sauvignon, Merlot i Pinot crni, koja daju vina osebujnih aromatskih profila i različitog intenziteta rubin crvene boje.

Rekli su…

PP Orahovica 


Mala Švicarska ili grad blizanaca, oba iz različitih razloga, česti su nazivi za grad Orahovica, udaljen 220 km istočno od Zagreba i 75 km zapadno od Osijeka.

 Graševina, najpoznatija i najzastupljenija vinska sorta Hrvatske, prisutna već više od 100 godina, a glavna je sorta i u PP Orahovica. Ipak, ljupka osobnost Silvanca zelenog učinila je Orahovicu poznatom upravo po tom vinu. 

Igor Hruškar, PP Orahovica 

Krauthaker:

Vinogorje Kutjevo u kojem se nalaze vinogradi i podrum obitelji Krauthaker, idealno je vinogradarsko područje gdje se vinova loza uzgaja stoljećima. Tu višestoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju regije, uspješno nastavlja Vlado Krauthaker osvajajući za svoja vina brojna priznanja i medalje. Obiteljsku tradiciju nastavlja kćerka Martina, koja je također počela osvajati međunarodna zlata.

Prema onome što smo do sada kušali, ove nas godine očekuju odlična vina, a vinari i dalje trebaju vrijedno raditi na unapređenju kvalitete, ali i na promociji. 

Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina.


Nazad
 
 
 
 
back to top