InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 08.07.2020 || Od Michelinove preporuke do zvjezdice kvalitetnim lokalnim proizvodima   |  Vino uz žlicu u Veganšpeku  |  Održala se prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu  |  Uskoro treći Pjenušavi srijemski doručak   |  Odmor nikad bliže – nova kampanja TZ Zagrebačke županije  |  Pan Pilsner- upoznajte pivo s okusom petka  |  HGK traži produljenje potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta  |  Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK  |   HGK poziva na žurnu provedbu natječaja za pomoć vinarima  |  Hrvatski chefovi na australskoj gastro platformi Chef's Pencil  |   U preporukama za goste u samoizolaciji uvaženi prijedlozi ZOT HGK  |  Split uskoro dobiva najljepši heritage hotel  |  Valamar Riviera i dalje na poziciji najboljeg poslodavca u turizmu  |  Novi promotivni video Esplanade pruža osjećaj sigurnosti i poziva goste u Zagreb   |   Turistička aktivnost stanovništva Hrvatske u 2019.  |  Drugi virtualni susreti o turizmu okupili brojne stručnjake iz Regije i 24 zemlje svijeta  |  Vino vinarije PERAK - šampion 52. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske  |  Meet up: SMART TOURISM 5.0  |  Trend pada turističkih noćenja   |  Socijalni partneri u turizmu dogovorili nastavak primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva  |   ||
   

Hrvatska: Vlado Krauthaker predstavio je vina koja su obilježila prvih 25 godina vinarije Krauthaker

05.12.2017
Istinska legenda hrvatskog vinarstva, Vlado Krauthaker, uz sjajnu asistenciju sommeliera Maria Meštrovića, sudionicima je prikazao proizvode predanog rada i tradicije duge 25 godina. Kušala su se vina iz arhiva podruma Krauthaker: Graševina „Korija" 2013, Graševina „Mitrovac" 2013, Graševina „Pomale – Jelkovac" 2011, Kuvlakhe „Verduzzo" 2011, Nebbiolo 2011, Merlot 2011, Chardonnay Rosenberg 2012, Muškat ruža 2006, Merlot izborna berba 2012 i Graševina izborna berba 1994.

Na izuzetnoj radionici,  gospodin Vlado Krauthaker, iznio je pred sudionike vinske raritete  sačuvane u podrumu iz interesa i znatiželje o njihovom razvoju te nisu bile namijenjena arhiviranju.  Navedene boce vrlo su limitirane i do njih se može doći samo u podrumu vinarije Krauthaker. I bez prethodnih spoznaja o gospodinu Vladi Krauthakeru, kao vinaru, ono što se moglo kušati u čaši, nedvojbeno je prikaz "velikog" vinara u smislu iznošenja kvalitete. 
 
 
Vlado Krauthaker

Fantastična spoznaja je upravo da su poneka vina, po razvojnom stupnju bila mlada, što znači da unatoč silnim godinama još nisu ni postigla stupanj zrelosti u kojem daju najbolje od sebe, što ukazuje na izrazito dug životni vijek vina i njegov visoki potencijal. S druge strane, vina koja su predviđena za konzumaciju unutar godine do dvije dana, nakon 4 godine u boci, bila su  nošena sjajnom svježinom, i još vrlo užitna i pitka.  

Odabrane arhivske etikete vinarije Krauthaker, nisu samo obilježile osobni put Vlade Krauthaker, već i cijelo hrvatsko vinarstvo.  Vlado Krauthaker, svojom snažnom osobnošću i autorskim potpisom, jedan je od začetnika hrvatskoga vinarstva. 

Neposredno prije održane radionice vinarije Krauthaker, radionice je održala i udruga Graševina Croatica. Na prvoj radionici, koju je moderirao Miodrag Hruškar, proizvođači su iznijeli svoja iskustva berbe 2017. godine. Drugu radionicu pod nazivom „Jeste li sigurni da znate sve o graševini?", održao je sommelier Mario Meštrović. 

Graševina je sorta s puno potencijala, jedna je od najboljih sorata za proizvodnju predikata, posebno onih najviše kategorije (izbor prosušenih bobica i ledeno vino), a posljednjih se godina sve više proizvode i pjenušci. 

Ovakve radionice daju sjajan pregled i nude različita promišljanja o potencijalu i kvaliteti hrvatskih vina, a slične radionice tjedan dana ranije održane su u sklopu festivala Vinocom u Zagrebu. 



Nazad
 
 
 
 
back to top