InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 19.06.2019 || Valamar otvorio dva nova ljetovališta s pet zvjezdica  |  Vinski razgovori uz Franju Kolarića   |  Po drugi puta u Hrvatskoj proslavljen Svjetski dan krastavaca  |  Uspješno predstavljena kvarnerska pjenušava vina u Zagrebu  |  Veliki uspjeh Stocka na prestižnom ocjenjivanju alkoholnih pića „World Dinks Awards“  |  Valamarovi hoteli ponovno dobitnici najprestižnije turističke nagrade na svijetu   |  Sva raskoš Zlatne doline predstavljena na danima graševine u Kutjevu  |  Vina PP Orahovice osvojila dvije bronce na Decanteru 2019  |  Međimurski vinari trijumfirali na svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards  |  Pet zlata i tri srebra za Feravino u Svetom Ivanu Zelini  |  Pobjednici prvog regionalnog Latte Art natjecanja u Hrvatskoj  |  Na sajmu SCA World of Coffee u Berlinu razgovor o rješenjima za izazove uzgajivača kave  |  Zigante tartufi ponosno nose Superbrands znak  |  U dvorcu Kutjevo održan Simpozij o Graševini   |  Badelova vina trijumfirala na svjetskoj dodjeli nagrada IWSC 2019  |  Novosti o golf turizmu na konferenciji o golfu u Poreču  |  Hrvatska na vrhu popisa zemalja s najvećim rastom popularnosti na TripAdvisoru  |  Održani Dani Dalmatinskog pršuta i vina   |  Vinski razgovori uz Davora Zdjelarevića   |  Udruga Grk Lumbarda predstavila je svoju sortu zagrebačkim vinoljupcima  |   ||
   

Hrvatska: Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri

29.11.2018
I ove godine, od 1. prosinca 2018. do 6. siječnja 2019., u restoranima sjeverozapadne Istre održavaju se Dani jadranskih lignji, gourmet manifestacija koja nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora i jačati svijest o njihovoj vrijednosti u kuhinji.

 

„Ovom gourmet manifestacijom želimo valorizirati i predstaviti jadranske lignje, vrhunsku lokalnu namirnicu koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu, a dio je naše bogate gastronomske kulture. Dani jadranskih lignji predstavljaju dodatni motiv posjeta sjeverozapadne Istre tijekom božićnih blagdana, a posjetitelji će osim uživanja u delicijama koje su za ovu priliku posebno pripremili chefovi poznatih restorana, zasigurno uživati i u ostalim ljepotama koje nudi sjeverozapadna Istra", izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke Zajednice Grada Umaga.


Da je domaća lignja uistinu slasan zalogaj koji se može pripremiti na tradicionalan način, ali i kroz nove zanimljive kombinacije pokazat će chefovi sedam restorana koji su za ovu priliku osmislili posebne menije po povoljnim cijenama. U restoranima Melon i Nono u Umagu, Vili Vilola u Savudriji, Astarea u Brtonigli, Lux Casino Hotel Mulino i Rondo u Bujama i San Benedetto u Novigradu, posjetitelji će moći uživati u kulinarskim delicijama i bogatsvu okusa jadranskih lignji, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.


Jadranske lignje u posljednih pola stoljeća postale su omiljeni specijalitet, koji se često nalazi na blagdanskom stolu. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca. Male, tanke i mekše lignje bolje su za pečenje cijele, dok su one velike i deblje pogodnije za pripremu jela koja zahtjevaju dulje kuhanje, pri čemu ih je dobro narezati ili zarezati s unutarnje strane. 


Stoga, sve koji žele kušati bogate jelovnike na bazi domaćih lignji pozivamo da posjete sjeverozapadnu Istru u vrijeme Dana jadranskih lignji, a više informacija nalazi se na web stranici Colours of Istria.



Nazad
 
 
 
 
back to top