InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 19.11.2019 || Špin na zagrebačkoj špici   |  Sudjelujte na 14. VINOcomu  |  Svježe mljevena kava vs. instant  |  10 godina Argeta Exclusive okusa  |  Uz mladu Frankovku i Graševinu obilježeno Martinje s potpisom Feravina  |  Burger King predstavlja Rebel Whopper: 100% Whopper, 0% meso  |  Predstavljanje Agrolaguninih proizvoda na zagrebačkoj špici  |  Dvije hrvatske kuće za odmor najbolje u Europi  |  METRO je ponosni partner prestižnog kulinarskog natjecanja Bocuse d'Or Croatia  |  Posjetite Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije  |  Mlado Međimurje po drugi put oduševilo svježinom i pitkošću mladih vina  |   Legendarni Kaltenberg proslavio povratak na hrvatsko tržište  |  Valamar očekuje rast prihoda i operativne dobiti na godišnjoj razini između 8 i 10 posto  |  Vino uz žlicu: Variva s Dolca u Hiltonovu restoranu ReUnion  |  Dražen Boban novi predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK  |  Restoran Terbotz – jedinstvena gastronomija s najljepšim kontinentalnim pogledom u Hrvatskoj  |  Vinski razgovori uz destilate Rossi  |  Novi trendovi u svjetskom kulinarstvu i hotelijerstvu visoke kategorije na petom izdanju Istria Gour  |  Ekskluzivnom večerom u restoranu Oliveto završeno treće izdanje Aminess Wine&Gourmet Nights   |  Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji  |   ||
   

Hrvatska: Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri

29.11.2018
I ove godine, od 1. prosinca 2018. do 6. siječnja 2019., u restoranima sjeverozapadne Istre održavaju se Dani jadranskih lignji, gourmet manifestacija koja nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora i jačati svijest o njihovoj vrijednosti u kuhinji.

 

„Ovom gourmet manifestacijom želimo valorizirati i predstaviti jadranske lignje, vrhunsku lokalnu namirnicu koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu, a dio je naše bogate gastronomske kulture. Dani jadranskih lignji predstavljaju dodatni motiv posjeta sjeverozapadne Istre tijekom božićnih blagdana, a posjetitelji će osim uživanja u delicijama koje su za ovu priliku posebno pripremili chefovi poznatih restorana, zasigurno uživati i u ostalim ljepotama koje nudi sjeverozapadna Istra", izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke Zajednice Grada Umaga.


Da je domaća lignja uistinu slasan zalogaj koji se može pripremiti na tradicionalan način, ali i kroz nove zanimljive kombinacije pokazat će chefovi sedam restorana koji su za ovu priliku osmislili posebne menije po povoljnim cijenama. U restoranima Melon i Nono u Umagu, Vili Vilola u Savudriji, Astarea u Brtonigli, Lux Casino Hotel Mulino i Rondo u Bujama i San Benedetto u Novigradu, posjetitelji će moći uživati u kulinarskim delicijama i bogatsvu okusa jadranskih lignji, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.


Jadranske lignje u posljednih pola stoljeća postale su omiljeni specijalitet, koji se često nalazi na blagdanskom stolu. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca. Male, tanke i mekše lignje bolje su za pečenje cijele, dok su one velike i deblje pogodnije za pripremu jela koja zahtjevaju dulje kuhanje, pri čemu ih je dobro narezati ili zarezati s unutarnje strane. 


Stoga, sve koji žele kušati bogate jelovnike na bazi domaćih lignji pozivamo da posjete sjeverozapadnu Istru u vrijeme Dana jadranskih lignji, a više informacija nalazi se na web stranici Colours of Istria.



Nazad
 
 
 
 
back to top