InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 20.09.2019 || Imperial Riviera zajedno s AZ mirovinskim fondovima i Valamarom kreće u novi ciklus razvoja i inve  |  Najava: MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365? KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |  Trieste Coffee Experts 2019 - Streaming veza  |  Jägermeister najnovijom ekstenzijom pokazao svoj Scharf karakter  |  Grif Session IPA novo osvježenje iz Grif mikropivovare  |  Vinski razgovori uz vina Fuhtar   |  Najbolje od Srijema i Slavonije za sudionike Dana hrvatskog turizma  |  U najprestižnijem svjetskom izboru Zadar Cruise Port proglašen Lukom godine 2019.  |  Prvo izdanje 'Goložece di Orsera'  |   Dva Zlata s elitnih vinskih scena dodijeljena vinima Iločkih podruma!   |  Valamar osigurao slobodan dan svim roditeljima prvašića  |  METRO poziva startupove da se prijave na program METRO Xcel  |  Radenska Adriatic na sajmu Agra osvojila tri zlatne medalje  |  Projekt G.E.T. STARS počeo je dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija.  |  Kvalitetnije brendiranje domaćih vina lijek protiv jeftinog uvoza  |  Tko u Europi najviše uživa u svježe mljevenoj kavi?  |  Krauthaker Zelenac Kutjevo Rosenberg 2018 – za sve one koji traže nešto novo u sljubljivanju hrane i  |  MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?: KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |   Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |   ||
   

Hrvatska: Gault&Millau Croatia 2019. – još nas par dana dijeli do noći kulinarskih Oscara

01.03.2019
Počelo je odbrojavanje. Ostalo je još samo pet dana do najvećeg godišnjeg slavlja hrvatskih chefova. U utorak, 5. ožujka, na gala događaju u Hotelu Esplanade Zagreb, okupit će se 130 kuhara iz cijele zemlje, različitih kuharskih preferencija, stilova, dobi, ali ujedinjenih u kvaliteti svoga rada.
 
 
 
Svi će oni prisustvovati gala večeri i promociji Gault&Millau Croatia 2019., drugog izdanja za Hrvatsku tog vodećeg svjetskog gastronomskog vodiča. S velikim iščekivanjem pratit će i dodjelu prestižnih godišnjih Gault&Millau trofeja, pravih kulinarskih Oscara kojima vodič želi nagraditi najbolje među njima.

U ovogodišnjem opsežnijem izdanju vodiča, na više od 400 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, predstavljeno je 150 restorana i 70 POP lokala te 113 vina iz cijele Hrvatske. Po prvi puta uvršteni su i neki od vodećih hrvatskih hotela. Uz tiskani vodič, korisnicima mobilnih telefona dostupna je i aplikacija G&M-a.

Inspektori Gault&Millau obišli su restorane svih cjenovnih kategorija, jer vodič pridaje veliku važnost kvaliteti hrane koja nije nužno vezana za skupe restorane. Svojim korisnicima Gault&Millau nudi izbor restorana za svaku prigodu i za svačiji džep, sa željom njegovanja cijele restoranske scene. Ugostiteljima poručuje da svojim gostima moraju uvijek pružiti ono najbolje, bilo da se radi o pučkim jelima poput „štrukla” ili profinjenim kulinarskim kreacijama s kavijarom i jastogom. Važno je da su namirnice vrhunske kvalitete i da su odraz terroira, odnosno gastronomske kulture određene destinacije.
 
Da bi se razvila gastronomija, Gault&Millau smatra da ključnu ulogu u jednakoj mjeri moraju imati i veliki chefovi kuhinja i mali kuhari. Uvjet je da jedni i drugi prepoznaju vrijednost svake namirnice, poštuju njihovu sezonalnost i u pripremu jela unose svoje znanje, svoju kreativnost i, nadasve, svoje emocije. Zato su chefovi i kuhari u središtu pažnje ovog gastronomskog vodiča.

Chef Vjeko Bašić, prvi dobitnik trofeja Chef godine Gault&Millau Croatia 2018., dodijelit će nagradu Mladi talent 2019., a bit će dodijeljene i nagrade - Chef godine 2019., Veliki chef sutrašnjice 2019., Chef tradicijske kuhinje 2019., Chef slastičar 2019. i Najbolji POP 2019.

„Bio sam stvarno ponosan kada mi je prošle godine dodijeljen trofej Chefa godine. Na dodjeli nagrada bio je cijeli vrh hrvatskih kuhara, a mene su proglasili najboljim. Posebno sam ponosan jer je u obrazloženju navedeno kako je presudila emocija koju su osjetili inspektori kada su nas posjetili”, ističe chef Vjeko Bašić.

Podršku hrvatskim chefovima na dodjeli trofeja dat će i novi predsjednik tvrtke Gault&Millau International, Jacques Bally, kojemu će gala večera u Zagrebu biti prvi službeni međunarodni nastup od kad je izabran na taj položaj. Jedan od glavnih pokrovitelja Gault&Millau Croatia je i Hrvatska turistička zajednica, koja je prepoznala važnost vodiča za promociju Hrvatske kao vrhunske eno i gastronomske destinacije na međunarodnoj turističkoj sceni. Vodič Gault&Millau prisutan je u 28 zemalja. Stekao je veliko poštovanje kulinarske struke te je danas prepoznat kao jedan od najvažnijih gastronomskih vodiča na svijetu, jer afirmira lokalnu hranu i vina svake zemlje, a time i kulturu i običaje.



Nazad
 
 
 
 
back to top