InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 21.08.2019 || Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |  Sve je lako uz Barcaffè Lattiato  |  U METRO-u potražite nove vinske etikete renomirane vinarije Zlatan otok  |  U Termama Tuhelj svečano otvoren luksuzni kamp Vita  |   U Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu  |  Ultimativni Gin & Tonic doživljaj  |  Kava koja osvaja svijet-Cold Brew  |  Booking.com kreirao Avo-Condo  |  HUT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju PDV-a u turizmu  |  Sa 7.000 zaposlenika Valamar rekorder u zapošljavanju u turizmu   |  Prva berba malina u voćnjaku Borinci tvtke Vinka Plus d.o.o.  |  Nova era svježe mljevene kave  |  Najpoželjniji poslodavac u turizmu lansirao novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com   |  Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu  |  Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice  |  Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske  |  Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu  |  Dašak Hvara uz Tomić Opolo Nobile 2018 i melodije klapske pjesme   |  Dani otvorenih butelja – Zlatni vinari Zagrebačke županije 04. 07. 2019.  |   ||
   

Hrvatska: I Dioklecijan bi to pio

02.05.2019
Na početku pune turističke sezone stiže velika fešta najboljih vina i delicija  u Dioklecijanovim podrumima u Splitu.
 

U organizaciji Slobodne Dalmacije  17. i 18. svibnja u  1700 godina starim podrumima rimskog imperatora, zaštićenog UNESCO-vog spomenika svjetske baštine, hrvatski vinari, naravno ponajviše dalmatinski, donijet će pokazati svoje ponos boce, svoja najbolja i najnovija vina, koje će posjetitelji otkrivati uz kušanje sireva, pršuta, ribe, maslinovih ulja i čokolada.
 
Vinarske legende, kao i neki novi mladi vinari, predstavit će  najbolje kapljice iz svojih podruma, pa će se u drevnom prostoru moći kušati cijeli mozaik vrhunskih vina Lijepe naše. Dalmacija će osim svjetskih vina  ponuditi i autohtone sorte. Kušat će se vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasine, imotsku kujundžušu, vrgoračku zlataricu i  trnjak. Slavonija će se  predstaviti svojim vrhunskim graševinama a bit će tu i traminac iz Iloka s obala Dunava. Bit će zastupljena i vina iz Hrvatskog zagorja. Krk će  ponuditi svoju žlahtine a Istra  malvaziju i teran.
 
Organizirat će se i radionica  "Renesansa šibenskih vina i vinograda". Na radionici „Ženska vina Korčule"   dr. Goran Zdunić  govorit  će o malo poznatim vinima kao što su cetinka, zlatarica blatska (majka pošipa) i grk koji je zapravo grkinja. Agrometeorolog Marko Vučetić ispričat će  što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utjeću na urod u vinogradima.
 
Saznat će se kakav je okus novih slatkih vina Dalmacije, kakva su vrhunska vina plavca malog brana u različito doba i što vinarima najnovije donosi Vinska omotnica. U sklopu Vinskog podruma i ove godine će  znalci iz Wineboxa Siniša Koceić i Alen Gulan za posjetitelje održavati Vinske škole.
Vino se pilo i u Rimsko doba. Mješalo se s vodom i raznim začinima a prema zapisima  Plinija Starijeg,  postojale su razne vrste vina. Zasigurno je i Dioklecijan uživao u vinu a tek da je imao današnja vina. No u njima će uživati posjetitelji skorašnje fešte u Splitu.



Nazad
 
 
 
 
back to top