InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 21.08.2019 || Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |  Sve je lako uz Barcaffè Lattiato  |  U METRO-u potražite nove vinske etikete renomirane vinarije Zlatan otok  |  U Termama Tuhelj svečano otvoren luksuzni kamp Vita  |   U Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu  |  Ultimativni Gin & Tonic doživljaj  |  Kava koja osvaja svijet-Cold Brew  |  Booking.com kreirao Avo-Condo  |  HUT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju PDV-a u turizmu  |  Sa 7.000 zaposlenika Valamar rekorder u zapošljavanju u turizmu   |  Prva berba malina u voćnjaku Borinci tvtke Vinka Plus d.o.o.  |  Nova era svježe mljevene kave  |  Najpoželjniji poslodavac u turizmu lansirao novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com   |  Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu  |  Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice  |  Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske  |  Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu  |  Dašak Hvara uz Tomić Opolo Nobile 2018 i melodije klapske pjesme   |  Dani otvorenih butelja – Zlatni vinari Zagrebačke županije 04. 07. 2019.  |   ||
   

Hrvatska: Ledena berba u PP Orahovica

21.01.2019
Niske temperature u ovo predbožićno doba stvorile su nužan uvjet za ledenu berbu u vinogradima PP Orahovica. 19.12.2018 na položaju Martin, uz temperaturu od -8°C bran je Silvanac zeleni na površini od 2 Ha, a Graševina je s položaja Krčenik. Topla odjeća, rukavice i velika vatra uz rub vinograda bili su neophodni da bi se moglo brati grožđe pokriveno snijegom. 
 

Poslije redovne berbe, ostavili smo 3 Ha vinograda u najboljoj kondiciji za predikatna vina, nadajući se i vremenskim uvjetima za ledenu berbu. Strpljivost se, evo isplatila i očekujemo oko 600 -700 litara ovog gustog nektara od naše najpoznatije sorte Silvanac zeleni, a od Graševine s 1 Ha procjenjujemo da će biti oko 300 litara.  U redovnoj berbi, s ovih površina bi dobili prosječno 5.000 litara vina po hektaru, pa je time ledena berba vrhunac vinogradarske proizvodnje ovakve božanske kapljice – ističe Josip Tokić, voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo.  
 
Proizvodnja ledenih vina je zahtjevna, zbog umješnosti vinogradara da očuvaju grožđe do berbe u vinogradu, a onda slijedi vinarski dio - lagana fermentacija na sniženim temperaturama u podrumu, kako bi se sve arome i okusi prezrelog grožđa predali u vinu. Ova tiha fermentacija će trajati i nekoliko mjeseci, a nakon 2-3 godine dozrijevanja, možemo očekivati da se vino pojavi na tržištu u punom sjaju. Mi u Slavoniji imamo sreću da imamo uvjete za ledene berbe, pa kad se to dogodi, rado prihvaćamo ovaj izazov – rekla je glavna enologinja Ivana Nemet. 



Nazad
 
 
 
 
back to top