InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Petak, 20.09.2019 || Imperial Riviera zajedno s AZ mirovinskim fondovima i Valamarom kreće u novi ciklus razvoja i inve  |  Najava: MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365? KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |  Jägermeister najnovijom ekstenzijom pokazao svoj Scharf karakter  |  Grif Session IPA novo osvježenje iz Grif mikropivovare  |  Vinski razgovori uz vina Fuhtar   |  Najbolje od Srijema i Slavonije za sudionike Dana hrvatskog turizma  |  U najprestižnijem svjetskom izboru Zadar Cruise Port proglašen Lukom godine 2019.  |  Prvo izdanje 'Goložece di Orsera'  |   Dva Zlata s elitnih vinskih scena dodijeljena vinima Iločkih podruma!   |  Valamar osigurao slobodan dan svim roditeljima prvašića  |  METRO poziva startupove da se prijave na program METRO Xcel  |  Radenska Adriatic na sajmu Agra osvojila tri zlatne medalje  |  Projekt G.E.T. STARS počeo je dodjelom oznaka za šest moslavačkih vinarija.  |  Kvalitetnije brendiranje domaćih vina lijek protiv jeftinog uvoza  |  Tko u Europi najviše uživa u svježe mljevenoj kavi?  |  Krauthaker Zelenac Kutjevo Rosenberg 2018 – za sve one koji traže nešto novo u sljubljivanju hrane i  |  MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?: KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |   Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |  Sve je lako uz Barcaffè Lattiato  |   ||
   

Hrvatska: Predstavljanje vinarije Zorić

03.12.2018
Jučer je u restaurantu Spare RIBS Grill u Zagrebu predstavljena Vinarija ZORIĆ, vlasnika Darija Zorića iz Kutjeva. Zorić je 2001. nastavio obiteljsku proizvodnju vina iz prijašnjih desetljeća.
 
 

Otada se profesionalno bavi vinarstvom i postaje član tek osnovane Udruge vinara Kutjeva. Malo prisutan u javnosti, uglavnom je sam obilazio ugostiteljske objekte i ugovarao poslove. Tako se njegova vina mogu pronaći u više caffea, restauranata i konoba na području otoka Paga, šireg zadarskog i šibenskog područja. Dugi niz godina odbijao je promociju svojih vina, mada to ona po svim parametrima zaslužuju, te je jučerašnje predstavljanje prvo veliko pojavljivanje u javnosti za medije.
 
 Tijekom godina izlagao je svoja vina na smotrama u Kutjevu, Požegi, Kaptolu…gdje je za svoje graševine i chardonnaye u posljednjih desetak godina osvojio brojne zlatne medalje. Vinar Zorić je samozatajan i tih, ali kada kušate njegova vina, itekako progovara.
 
Vinogradi ukupne površine 3 ha nalaze se na prestižnim lokacijama toga kraja – u Venju i Mitrovcu. Godišnja proizvodnja je oko 20.000 litara koje od 2016. gotovo isključivo buteljira.
Jučerašnje predstavljanje bila je prilika za više od dvadesetak novinara i još desetak gostiju da kušaju GRAŠEVINE iz godišta 2016., 2017. i 2018., CHARDONNAY 2017., CHARDONNAY barrique, Cuvee ENIGMA (pretežito graševina, chardonnay i manje količine rajnskog rizlinga i sauvignona) te Cuvee CRVENI sastavljen od podjednakih količina zweigelta, pinota crnog i merlota.
 
Na kraju kušali smo i vinjak iz njegovog podruma. Za pravi slavonski ugođaj na trpezi – kulin, čvarke i sir – pobrinuo se sam vinar, a restaurant nam je predstavio specijalitet kuće po kojemu je i nazvan – spare ribs te nekoliko drugih jela s roštilja.
 
Bilo je ovo prvo medijsko predstavljanje ovoga vrijednog, naglašavam samozatajnog vinara, no siguran sam, ne i posljednje. U veljači na festivalu mladih vina u Westinu, Zorić će se ponovno predstaviti graševinom i chardonnayem iz 2018., i to ne samo nama iz medija već i široj publici koja u velikom broju posjećuje tu manifestaciju.
P.R.



Nazad
 
 
 
 
back to top