InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 26.03.2019 || David Skoko u društvu poznatih chefova i ove godine kuha za posjetitelje Oliveto i Half 8 restorana  |  Hotel Esplanade Zagreb okrunjen je titulom za najbolji Povijesni hotel godine   |  Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri  |  Hrvatska proglašena najboljom destinacijom za poslovni turizam u 2018. godini!  |  Poreč u svibnju ponovno domaćin vrhunskog gastronomskog doživljaja ''Wine Nights'  |  Kabola Malvazija Amfora 2015. u završnici natjecanja ASI Contest for Best Sommelier of the World  |  Drama s kavom u Drami  |  Abeceda francuskog jezika za gurmane  |  Zagreb ovog proljeća postaje centar svijeta za sve hedoniste - stiže prvi R'n'B Weekend  |  Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom uz Vina Laguna  |  Zagreb dobio gastro mjesto po svjetskim standardima, Franko's pizza & bar  |  Vino Dalmacije  |  Trs je naš  |  Završeno prvo izdanje Aminess Gourmet Laba   |  Završen dosad najveći Vinart Grand Tasting  |  Dodijeljeni kulinarski Oscari i predstavljeno drugo izdanje Gault&Millau Croatia 2019.  |  Vina Laguna nastavljaju nizati uspjehe  |  U Hrvatsku stigle još dvije nove MICHELINOVE zvjezdice!  |  Gault&Millau Croatia 2019. – još nas par dana dijeli do noći kulinarskih Oscara  |  Valamar u 2018. godini ostvario dvoznamenkasti rast poslovnih rezultata  |   ||
   

Slovenija: Promijenite život uz Ayurvedu

12.06.2018

Ayurveda kao „znanost o životu" pristupa čovjeku na cjelovit način, uči ga kako živjeti zdravo i u harmoniji s prirodom te prepoznaje bolest prije nego stvori disbalans u tijelu. Mijenjajući lifestyle kroz prehranu, jogu, meditaciju i druge ayurvedske tretmane, promjene se, tvrdi dr. Ajith Chakrapani Somarajan, specijalist ayurvede iz Thermana & Veda Ayurveda Centra Laško, događaju već u nekoliko dana.
 

Uz jelo nije dobro piti nikakvo piće, osobito se to odnosi na hladna pića u kombinaciji s vrućim, masnim jelima. Naime, hladni napici „smrznut" će masti na stjenkama našem probavnog sustava, pa će ih tijelo puno teže probaviti, tj. masti će se dulje zadržati u tijelu. A neprobavljivu hranu tijelo shvaća kao toksin. Nadalje, u jednom obroku nije preporučljivo miješati tople i hladne namirnice (dakle, salata se jede kao zaseban obrok!), a suprotno onome što mnogi od nas čine, dan ne treba započeti voćnim smoothiejem  - za prvi jutarnji obrok bolje je odabrati nešto toplo.
 
Ova i slična pravila proizašla iz najstarije medicine svijeta – ayurvede – već godinama mijenjaju život mnogima koji u potrazi za ravnotežom uma, duha i tijela dolaze u Thermanu Laško, gdje od 2012. djeluje Thermana & Veda Ayurveda Centar Laško. Liječnik specijalist, joga majstor, ayurvedski kuhar i svi terapeuti dolaze iz pokrajine Kerale na jugu Indije, gdje je klima idealna za uzgoj bilja iz kojeg nastaju svi ayurvedski lijekovi i preparati koji se u ovom centru koriste u terapeutske svrhe. Pobijediti moderne bolesti poput pretilosti, probavnih tegoba ili hipertenzije najlakše je uz pomoć ove tradicionalne medicine.

Ayurveda se zasniva na tri temeljna načela, tj. doše. Vata, pitta i kapha glavni su elementi tijela, naši pokretački principi o kojima ovisi fizičko i mentalno zdravlje. Sve tri doše prisutne su kod svih ljudi, ali obično prevladava jedna. Ona koja je dominantna kontrolira sve aktivnosti unutar tijela, pa je vata odgovorna za disanje, emocije, apsorpciju i izlučivanje hrane; pitta kontrolira probavu, imunitet i inteligenciju, a kapha je odgovorna za rast i održavanje organizma. Kroz prehranu, tjelesnu aktivnost (jogu), pulsnu dijagnostiku, ayurvedske lijekove i tretmane harmoniziramo tijelo i um, a mijenjajući lifestyle, promjene je moguće vidjeti već unutar nekoliko dana, kaže dr.  Ajith Chakrapani Somarajan, aurvedski specijalist u Thermani Laško. Svakom se pacijentu pristupa individualno na temelju razgovora i sveobuhvatnog upitnika, a kad se dobije uvid u „profil" cjelokupnog života te fizičkog i psihičkog zdravlja, određuje se „terapija" i provjerava napredak. 

Jedan dan u tjednu dobro bi bilo posvetiti konzumaciji samo tekuće hrane, najbolje toplih biljnih čajeva, kako biste poboljšali probavu i očistiti crijeva. Općenita je preporuka piti u stojećem, a ne u sjedećem položaju, jer je tako učinak filtracije u bubrezima bolji. Dnevno treba popit i do tri litre mlake tekućine, pravilno raspoređene od 8 do 20 sati. Nakon 20 sati više se ništa ne jede i ne pije. Također, želite li pojesti voće, neka to bude barem jedan sat nakon obroka, s time da ga nije dobro kombinirati s drugom hranom, savjetuje specijalist ayurvede iz Thermane Laško gdje se redovito organiziraju Ayurveda detox vikendi. Program uključuje pregled specijaliste, popuste na ayurvedske tretmane, opuštanje u bazenima, vježbanje joge te obroke pripremljene po ayurvedskim principima. Djeca do pet godina borave besplatno. 



Nazad
 
 
 
 
back to top