InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 22.10.2019 || Konferencija o golf turizmu  |  Kralj delicija istarski pršut u metropoli  |  Splitski briig boutique hotel podiže ljestvicu održivog poslovanja u partnerstvu s Hotezom  |  Zagreb je dobio novu oazu za organizaciju tematskih događanja - Avantgarden Event Square  |  Istarski pršuti u Zagrebu  |  Park Food Fest u Novigradu predstavio nove gastronomske trendove   |   Hrvatski poduzetnici obilježavaju „Dan mojeg poslovanja“  |  Rastoke dobivaju upečatljiv restoran, jelovnik osmislio Mate Janković  |  Wine & Walk by the sea još jednom oduševio 550 zaljubljenika u vino i hranu  |   Proglašen pobjednik natjecanja Julius Meinl Barista Championship   |  Frankovka Miraz Feravina potvrdila šampionsku titulu   |  Park Food Fest: Vrhunsko gastronomsko iskustvo u Novigradu  |  Generacija Z i društvene mreže: Kompliciran odnos   |  Valamar predstavio najveći projekt u hrvatskom turizmu   |  Vinski razgovori uz vina Magistra   |  VINUM.IN - promocija časopisa o vinu  |  Iznimno uspješno održana treća konferencija o cjelogodišnjem turizmu!  |   Najnovije ime na gastronomskoj karti Splita koje ne smijete propustiti  |  Otvorena Majstor kuhar akademija  |  Ove godine 100 milijuna noćenja ostvareno tjedan dana ranije nego 2018. godine!  |   ||
   

Hrvatska: Prva berba malina u voćnjaku Borinci tvtke Vinka Plus d.o.o.

29.07.2019
U voćnjaku Borinci koji je dio tvrtke Vinka Plus d.o.o. tijekom ovoga tjedna započela je prva berba maline. U srpnju 2018. godine podignut je prvi nasad malina, a trenutno se malina proizvodi na 8 hektara što je ujedno i najveći nasad ovog voća u Republici Hrvatskoj, ali i jedan od najvećih u regiji.
 
 

Budući da se radi o nasadu podignutom prošle godine, očekivani prinos je 6 tona po hektaru što predstavlja otprilike polovicu maksimalnog prinosa koji se očekuje već iduće godine. Ovaj urod maline namjenjen je primarno maloprodajnom tržištu svježeg voća. Dio maline će također završiti i u preradi, zamrzavanjem u tvornici tvrtke Vinka Plus d.o.o. koja će tijekom nadolazećih mjeseci zamrznuti otprilike 600 tona maline iz vlastite proizvodnje i drugih izvora, a koja je namijenjena većinom izvoznim zapadnim tržištima.
Iako je sama proizvodnja predstavljala izazov u pogledu agrotehnoloških mogućnosti, a naročito u mogućnostima strojne berbe, malina kao voćna kultura ima cijeli niz prednosti.
 
Jedna od ključnih prednosti je brzi ulazak u puni rod, što je ujedno i generalno prednost prilikom sadnje bobičastog voća. S obzirom da se radi o višerodnim sortama iz grupe "primocane" berba će trajati sve do sredine listopada, što predstavlja još jednu prednost, budući da se tržištu može ponuditi svježi proizvod dulje vremena. S obzirom na navedene prednosti uzgoja maline, planirana su i daljnja povećanja nasada maline (do 200 hektara) i ostalog voća pogodnog za strojnu berbu kao što su kupine, borovnice, crna ribizla i trešnja.
Domagoj Franić, direktor VINKE plus d.o.o. povodom prve berbe malina u voćnjaku Borinci je  izjavio: „Vinka plus d.o.o. je jedina tvornica u Republici Hrvatskoj koja realizira zamrzavanje povrća te domaćim i vlastitim proizvodom pokriva taj dio tržišta. Vinka svojom pozicijom u centru sirovinske baze ima značajne konkurentske prednosti za proizvodnju, a nakon toga i preradu povrća i voća. Sa trenutnom proizvodnjom od cca 14,5 tisuća tona zamrznutih proizvoda ujedno je i jedna od najvećih tvornica u regiji. Cilj nam je s planiranom budućom proizvodnjom od 31 tisuća tona postati regionalnim liderom u ovom segmentu proizvodnje, kao i fokusirati se na proizvode s dodanom vrijednošću."
Voćnjak Borinci sa svojih otprilike 900 hektara, najveći je voćnjak u regiji i jedan od najvećih u Europi. S revitalizacijom voćnjaka započelo se 2014. godine kada je donesena strateška odluka o sadnji voćnih kultura koje je moguće brati strojno. Od tada do danas posađeno je 160 hektara višnje i 40 hektara šljive koje se u zadnje tri godine uspješno beru kombajnima za voće. 



Nazad
 
 
 
 
back to top