InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Subota, 24.08.2019 || MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?: KREATIVA I NOVE TEHNOLOGIJE  |   Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |  Sve je lako uz Barcaffè Lattiato  |  U METRO-u potražite nove vinske etikete renomirane vinarije Zlatan otok  |  U Termama Tuhelj svečano otvoren luksuzni kamp Vita  |   U Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu  |  Ultimativni Gin & Tonic doživljaj  |  Kava koja osvaja svijet-Cold Brew  |  Booking.com kreirao Avo-Condo  |  HUT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju PDV-a u turizmu  |  Sa 7.000 zaposlenika Valamar rekorder u zapošljavanju u turizmu   |  Prva berba malina u voćnjaku Borinci tvtke Vinka Plus d.o.o.  |  Nova era svježe mljevene kave  |  Najpoželjniji poslodavac u turizmu lansirao novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com   |  Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu  |  Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice  |  Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske  |  Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu  |  Dašak Hvara uz Tomić Opolo Nobile 2018 i melodije klapske pjesme   |   ||
   

Hrvatska: U dvorcu Kutjevo održan Simpozij o Graševini

03.06.2019
Organizaciji Festivala Graševine podršku su dali Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Grad Kutjevo, TZ grada Kutjeva, Požeško-slavonska županija, Savjetodavna služba, Kutjevo d.d. i Dvorac Kutjevo.

 

Na Simpoziju o Graševini sudjelovali su - potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić i potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević. 

Tijekom Simpozija o Graševini, pomoćnik ministra poljoprivrede, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić, govorio je o Zakonu o vinu, koji je nedavno donesen, a u izradi kojeg su sudjelovali i vinari. 

O obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti u vinarijama, govorila je dr.sc. Vlasta Zanki, iz HEP-ESCO-a.  Prof.dr.sc. Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu iznio je rezultate svoje studije – Graševina ne deblja. Koliko su nove sorte vinove loze rezistentne na bolesti, pogodne za uzgoj i proizvodnju vina, govorila je prof.dr.sc. Jasminka Karoglan Kontić. 

Poseban naglasak ove je godine stavljen na razvoj vinskog turizma. O njegovim potencijalima na Simpoziju o Graševini govorila je mr.sc. Neda Telišman – Košuta s Instituta za turizam.
 
Kutjevačko vinogorje jedno je od najpoznatijih u Hrvatskoj, prije svega zahvaljujući vinarima i vinima koja osvajaju nagrade i priznanja na najvećim svjetskim i domaćim natjecanjima. Proteže se u dužini od oko 30-ak kilometara te je prostor na kojem se nižu brojne vinarije. Vinogradarski krajolik, bogatstvo prostora, prepoznatljivost vinara i vina veliki su potencijal za razvoj vinskog turizma. 

Svoj primjer razvoja vinskog turizma u mađarskom vinogorju Villany i o razvoju vinske ceste Villany – Šikloš, govorili su Zoltan Gyorffy i Boglarka Dora Kovacs. 

Simpozij o Graševini završio je dodjelom priznanja vinima koja su nagrađena na ocjenjivanju graševina. Na ocjenjivanje je pristiglo 128 uzoraka graševine, veliku zlatnu medalju dobilo je šest graševina, zlatnu medalju dobila je 51 graševina, srebrnu medalju dobilo je 60 graševina, a brončanu medalju šest graševina. Medalje za nagrađena vina uručili su Ivan Grgić, predsjednik Udruge Kutjevački vinari i Josip Pavić, predsjednik Udruge Graševina Croatica, a nagrade za šampione uručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. 

Šampioni su dodijeljeni u tri kategorije –šampion vina berbe  2017. i starija godišta za suha vina su Iločki podrumi sa vinom "Graševina Velika Berba” berbe 2011, šampion vina berbe 2018. sorte graševina za suha vina je Božo Metković sa vinom "Graševina”, šampion u predikatima je Kutjevo d.d. sa vinom "Graševina ledeno vino” berba 2015. Najbolje ocjenjeni pjenušac je iz vinarije Perak, berbe 2015.

Nakon Simpozija o Graševini druženje s vinarima nastavilo se večerom u vinogradu u Akademiji graševine. 



Nazad
 
 
 
 
back to top