InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Subota, 30.05.2020 || Suradnja HTZ-a i renomiranog australskog portala Chef's Pencil  |  Otvaraju se objekti Jadrana d.d.  |  Okus ljeta u bočici- stigla je Somersby lubenica  |  Istarska priča o uspjehu i vinu  |  Bolt pokreće uslugu dostave hrane u Zagrebu - Bolt Food  |  Podrška Valamarovom programu za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“  |  Beč stimulira odlazak u restorane  |  Slovenija: Grad Ljubljana ugostiteljima smanjio najam  |  Jeste li već popili kavu u prvom virtualnom kafiću u Hrvatskoj?  |  HZJZ objavio pravila za hotelijere  |  Predlaže se vaučerska shema   |  Otvorena online vinoteka Iločkih podruma   |  Južnokorejski turistički časopis SRT uvrstio Hrvatsku i otok Rab u TOP 8 destinacija svijeta  |  Trend pada turističkih noćenja se nastavlja  |  Nautički turizam traži omogućavanje plovidbe svim plovilima i gostima  |   Zajednica pustolovnog turizma HGK traži pokretanje svih aktivnosti  |  Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta   |  Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima  |  Nova akvizicija u Badelu 1862  |  Uspješno održani prvi virtualni susreti o turizmu u Hrvatskoj   |   ||
   

Hrvatska: U dvorcu Kutjevo održan Simpozij o Graševini

03.06.2019
Organizaciji Festivala Graševine podršku su dali Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Grad Kutjevo, TZ grada Kutjeva, Požeško-slavonska županija, Savjetodavna služba, Kutjevo d.d. i Dvorac Kutjevo.

 

Na Simpoziju o Graševini sudjelovali su - potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić i potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević. 

Tijekom Simpozija o Graševini, pomoćnik ministra poljoprivrede, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić, govorio je o Zakonu o vinu, koji je nedavno donesen, a u izradi kojeg su sudjelovali i vinari. 

O obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti u vinarijama, govorila je dr.sc. Vlasta Zanki, iz HEP-ESCO-a.  Prof.dr.sc. Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu iznio je rezultate svoje studije – Graševina ne deblja. Koliko su nove sorte vinove loze rezistentne na bolesti, pogodne za uzgoj i proizvodnju vina, govorila je prof.dr.sc. Jasminka Karoglan Kontić. 

Poseban naglasak ove je godine stavljen na razvoj vinskog turizma. O njegovim potencijalima na Simpoziju o Graševini govorila je mr.sc. Neda Telišman – Košuta s Instituta za turizam.
 
Kutjevačko vinogorje jedno je od najpoznatijih u Hrvatskoj, prije svega zahvaljujući vinarima i vinima koja osvajaju nagrade i priznanja na najvećim svjetskim i domaćim natjecanjima. Proteže se u dužini od oko 30-ak kilometara te je prostor na kojem se nižu brojne vinarije. Vinogradarski krajolik, bogatstvo prostora, prepoznatljivost vinara i vina veliki su potencijal za razvoj vinskog turizma. 

Svoj primjer razvoja vinskog turizma u mađarskom vinogorju Villany i o razvoju vinske ceste Villany – Šikloš, govorili su Zoltan Gyorffy i Boglarka Dora Kovacs. 

Simpozij o Graševini završio je dodjelom priznanja vinima koja su nagrađena na ocjenjivanju graševina. Na ocjenjivanje je pristiglo 128 uzoraka graševine, veliku zlatnu medalju dobilo je šest graševina, zlatnu medalju dobila je 51 graševina, srebrnu medalju dobilo je 60 graševina, a brončanu medalju šest graševina. Medalje za nagrađena vina uručili su Ivan Grgić, predsjednik Udruge Kutjevački vinari i Josip Pavić, predsjednik Udruge Graševina Croatica, a nagrade za šampione uručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. 

Šampioni su dodijeljeni u tri kategorije –šampion vina berbe  2017. i starija godišta za suha vina su Iločki podrumi sa vinom "Graševina Velika Berba” berbe 2011, šampion vina berbe 2018. sorte graševina za suha vina je Božo Metković sa vinom "Graševina”, šampion u predikatima je Kutjevo d.d. sa vinom "Graševina ledeno vino” berba 2015. Najbolje ocjenjeni pjenušac je iz vinarije Perak, berbe 2015.

Nakon Simpozija o Graševini druženje s vinarima nastavilo se večerom u vinogradu u Akademiji graševine. 



Nazad
 
 
 
 
back to top