InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 20.01.2021 || Novo veliko priznanje novigradskom kampu   |  Prijavite se na online gin radionicu by Murska Dekla!  |   Šesti Vinart Grand Tasting održat će se u novom terminu u ovoj prijelaznoj 2021. godini   |  Valamar osigurao blagdansku potporu za djelatnike, uz podršku lokalnim proizvođačima i OPG-ovima  |   Valamarovi hoteli i ljetovališta i ove godine dobitnici najprestižnijih turističkih nagrada World   |  Valamar se uključio u projekt „Elements of AI“ – najbolju svjetsku edukaciju o umjetnoj inteligencij  |  Valamar nudi uslugu najma smještaja za dulji boravak u svoja dva luksuzna kampa  |  Hvale vrijedna domaća investicija najznačajnije poduzetnice jugoistočne Europe  |  Bijeli grozd 2020.  |  Hrvatska na 4. mjestu neotkrivenih gastronomskih destinacija svijeta  |  Valamar najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj prema Indeksu DOP-a   |  Graševina i traminac iz Iloka, malvazija iz Buja i prošek iz Plastova   |   Valamar Diamant Hotel 4* u Poreču uveo ponudu „Work from Hotel“  |  Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene   |   U Splitu uspješno održano sedmo izdanje Taste the Mediterraneana  |  Dodijeljene nagrade na 9. Zagreb Tourfilm festivalu  |  Ulaganje u kvalitetu, brza prilagodba i destinacijski menadžment imperativ za cjelogodišnji turizam  |  Uspješno održana konferencija Može li hrvatski turizam 365?   |  Aminess hoteli i kampovi proširili poslovanje na otok Krk  |  Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda   |   ||
   

Hrvatska: Valamar uspješno stabilizirao poslovanje, očuvao radna mjesta i pokrenuo sezonu

17.08.2020
U prvih šest mjeseci ove godine Valamar je ostvario ukupne prihode u visini od 134 miljuna kuna, odnosno 81% manje nego u istom razdoblju prošle godine, što je posljedica zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova uzrokovanih globalnom pandemijom koji su nastavili negativno utjecati na obim poslovanja i u lipnju. 
 
 

U prvoj polovici ove godine Valamar je aktivno upravljao krizom i na vrijeme pokrenuo akcijske planove za stabilizaciju poslovanja. Uspješno je „pauzirano" poslovanje 15. ožujka, očuvana su sva radna mjesta te je Valamar spremno dočekao otvaranje sezone tijekom lipnja s modificiranim proizvodima i uslugama koje su povećale sigurnost gostiju i kvalitetu usluga. Osigurana je potrebna likvidnost do 2021. godine kroz planove operativnih ušteda, ušteda na investicijama, odgode plaćanja te dogovora s investitorima. Operativni troškovi smanjeni su za 61% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a mjere Vlade RH pomogle su da se očuvaju sva radna mjesta za vrijeme zatvorenosti objekata. Usprkos krizi, Valamar Riviera je i ove godine potvrdila status najboljeg poslodavca u turizmu te zauzela visoko 6. mjesto na ljestvici najboljih poslodavaca u Hrvatskoj.
Očuvana sva radna mjesta 

Od 1. travnja Valamar uz podršku socijalnih partnera provodi program Pauza, Restart u okviru kojeg je svim zaposlenicima koji ne rade osigurana naknada plaće za čekanje za posao u iznosu od minimalno 60% redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. U periodu od ožujka do lipnja preko 90% zaposlenika u Valamaru bilo je na Pauzi za što su trošak zajednički snosili dioničari i država koja subvencionira naknadu za čekanje na posao. Nakon uspješnog otvaranja većine objekata i pokretanja sezone, danas u Valamaru radi više od 4.000 zaposlenika, dok je 1% zaposlenih i nadalje na Pauzi. Valamar će program Pauza, Restart nastaviti tijekom jeseni i zime u svrhu očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja. 

Održana je financijska stabilnost za nastavak razvoja

Uz očuvanje radnih mjesta, prioritet Valamara bio je osigurati dovoljno likvidnosti za amortizaciju krize i nastavak razvoja u 2021. godini. U ožujku je opozvana odluka o isplati dividende za 2019. godinu, članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžmentu je smanjena plaća do 30%. Također, uvedene su politike i mehanizmi sporazumne odgode plaćanja na 6 do 12 mjeseci prema ostalim dionicima, uključujući partnere u prodaji, dobavljače, izvođače radova, banke i ostale, s ciljem uravnoteženog pristupa upravljanju krizom i postizanja održivosti poslovanja u kriznom periodu.

Valamar je u dogovoru s bankama odgodio otplatu kredita u 2020. godini te se ovih dana očekuje finalizacija novog plana srednjoročne likvidnosti.  Postignuta financijska stabilnost i vlasničko-operativni model upravljanja omogućit će puno pokretanje poslovanja i nastavak razvoja već u 2021. godini.

Upravljanje investicijama

Inicijalno planirani investicijski ciklus za 2020. godinu iznosio je preko 800 milijuna kuna ali je do kraja lipnja smanjen za 125 milijuna kuna. Valamar je također privremeno usporio radove na izgradnji Valamar Pinea Collection Resorta u Poreču, najvećem pojedinačnom ulaganju u hrvatski turizam ukupne vrijednosti 790 millijuna kuna te odgodio završetak ove investicije. Investicija u podizanje kvalitete i kapaciteta hotela Valamar Parentino u Poreču uspješno je realizirana te je novi obiteljski hotel primio svoje prve goste u drugoj polovici srpnja.  Nadzorni odbor Imperial Riviere dao je prethodnu suglasnost za nastavak ulaganja u 2021. godini u iznosu od 36 milijuna kuna čime će se na jesen zaokružiti dosadašnje investicije u hotele Valamar Meteor u Makarskoj i hotel Valamar Parentino u Poreču te spremno dočekati sezona 2021.

Tijek sezone 2020. godine

Tijekom lipnja i srpnja Valamar je postupno otvorio 21 hotel i ljetovalište i svih 15 kampova u osam jadranskih destinacija u kojima trenutno boravi više od 30.000 gostiju, što je izniman uspjeh imajući u vidu izazove s kojima se turizam suočava na globalnoj razini.

Hrvatska ima jedinstvenu priliku, s obzirom na visoku razinu sigurnosti, geografski i politički položaj u Europi, nametnuti se kao najpoželjnija destinacija Mediterana i ostvariti snažan rast već tijekom 2021. godine.  Stoga je potrebno sačuvati radna mjesta u turizmu i podržati poslovne sustave koji imaju sposobnost i odgovornost za brzo pokretanje poslovanja. Valamar je uz podršku svih dionika aktivno upravljao s krizom, pokrenuo turističku sezonu 2020. te osigurao kvalitetnu poziciju za uspješan povratak u razvojnu fazu poslovanja tijekom 2021. godine. 

Nazad
 
 
 
 
back to top