InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Utorak, 22.10.2019 || Konferencija o golf turizmu  |  Kralj delicija istarski pršut u metropoli  |  Splitski briig boutique hotel podiže ljestvicu održivog poslovanja u partnerstvu s Hotezom  |  Zagreb je dobio novu oazu za organizaciju tematskih događanja - Avantgarden Event Square  |  Istarski pršuti u Zagrebu  |  Park Food Fest u Novigradu predstavio nove gastronomske trendove   |   Hrvatski poduzetnici obilježavaju „Dan mojeg poslovanja“  |  Rastoke dobivaju upečatljiv restoran, jelovnik osmislio Mate Janković  |  Wine & Walk by the sea još jednom oduševio 550 zaljubljenika u vino i hranu  |   Proglašen pobjednik natjecanja Julius Meinl Barista Championship   |  Frankovka Miraz Feravina potvrdila šampionsku titulu   |  Park Food Fest: Vrhunsko gastronomsko iskustvo u Novigradu  |  Generacija Z i društvene mreže: Kompliciran odnos   |  Valamar predstavio najveći projekt u hrvatskom turizmu   |  Vinski razgovori uz vina Magistra   |  VINUM.IN - promocija časopisa o vinu  |  Iznimno uspješno održana treća konferencija o cjelogodišnjem turizmu!  |   Najnovije ime na gastronomskoj karti Splita koje ne smijete propustiti  |  Otvorena Majstor kuhar akademija  |  Ove godine 100 milijuna noćenja ostvareno tjedan dana ranije nego 2018. godine!  |   ||
   

Hrvatska: Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske

10.07.2019
Da je Pušipel dragocjena sorta za Međimurje i sjevernu Hrvatsku, potvrđuje ovogodišnji rekordan broj nagrada sa svjetskih ocjenjivanja vina. 

 

Posljednja potvrda kvalitete za Vinariju Štampar i njihovo vino  Štampar Pušipel Classic 2018, stigla je u obliku srebrne medalje s jednog od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina - Decanter World Wine Awards. David Štampar, diplomirani agronom  nasljednik i začetnik nove ere vinarije, ističe da je jako ponosan što je nagrada stigla baš za tu sortu jer ona svoje najbolje rezultate daje upravo u Međimurju. 

Radi se o laganom i živahnom vinu, lijepe i bistre žućkasto zelenkaste boje, fino popunjenog i zaokruženog okusa s poželjno blagim alkoholom. Možda najljepši dio njegovog okusa je retrookus izrazito voćnog karaktera, s izvjesnom slasti kao posljedicom kiselkasto slatkaste igre te ugodno gorkastim završetkom. Ovo svježe ljetno vino servirano na temperaturi od 10 do 12ºC  sljubljuje se s ribom, bijelim mesom, rižotom, tjesteninama s umacima na bazi sira te janjetinom. 

Uz međimurske vinare, poznat kao ambasador ove sorte jest i Siniša Lasan, ASI Gold Certificate, Advanced Sommelier, CMS, WSET 3, sommelierski prvak Hrvatske 2017, 2014 koji Pušipel karakterizira na sljedeći način: „ Pušipel ima izuzetnu važnost za međimursko vinogorje. Kao sorta, vrlo je zahvalna za sve stilove vina - od pjenušaca, mirnih vina, kasnih berbi i predikata. Sa sommelierske perspektive, njegove najbitnije karakteristike su svježina i mineralnost. Vina su uglavnom laganog tijela s manjim postotkom alkohola, skladnih kiselina te ugodne voćnosti. Pušipel bi trebalo posluživati rashlađenog na 10 stupnjeva te ga sljubiti s laganijim jelima poput ribljeg carpaccia, tjestenine s blažim umacima, peradi. U budućnosti svakako za pušipel vidim puno prostora na hrvatskim vinskim kartama upravo zbog ovih karakteristika".
  
U čaši Štampar Pušipel Classic 2018 sažeti su mirisi, okusi i karakter bogatog terroira Međimurja i sjeverne Hrvatske. Uz Pušipel, na plodnom se sjeveru Hrvatske dobro snašao i aromatični Štampar Sauvignon 2018, lagano i živahno vino, svijetle i blijede zelenkasto žućkaste boje te bogatog mirisa. 

Iako je za potrebe domaćeg tržišta Vinarija Štampar usmjerena na internacionalne sorte, kad je izvoz u pitanju, najtraženiji su pušipel i graševina zbog čega puno truda ulažu u njihovu promociju i brendiranje. Također, turisti koji dolaze u Hrvatsku teže izvornim okusima koji odražavaju karakter područja iz kojeg dolaze i pričaju njegovu priču. Upravo zbog toga, ove kvalitetne autohtone sorte često pronalaze mjesto u vrhunskim restoranima kao što je šibenski Pelegrini, koji svojim originalnim receptima upotpunjenim vinom Štampar Sauvignon 2018, svojim gostima nudi jedinstveni eno-gastronomski doživljaj. 



Nazad
 
 
 
 
back to top