InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  HRVATSKA Srijeda, 21.08.2019 || Bolt Food od danas dostupan u Tallinnu  |  Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša  |  Sve je lako uz Barcaffè Lattiato  |  U METRO-u potražite nove vinske etikete renomirane vinarije Zlatan otok  |  U Termama Tuhelj svečano otvoren luksuzni kamp Vita  |   U Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu  |  Ultimativni Gin & Tonic doživljaj  |  Kava koja osvaja svijet-Cold Brew  |  Booking.com kreirao Avo-Condo  |  HUT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju PDV-a u turizmu  |  Sa 7.000 zaposlenika Valamar rekorder u zapošljavanju u turizmu   |  Prva berba malina u voćnjaku Borinci tvtke Vinka Plus d.o.o.  |  Nova era svježe mljevene kave  |  Najpoželjniji poslodavac u turizmu lansirao novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com   |  Valamar isplaćuje posebnu nagradu zaposlenicima za uspješnu sezonu  |  Ljeto za vinoljupce – besplatne vinske radionice  |  Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske  |  Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu  |  Dašak Hvara uz Tomić Opolo Nobile 2018 i melodije klapske pjesme   |  Dani otvorenih butelja – Zlatni vinari Zagrebačke županije 04. 07. 2019.  |   ||
   

Hrvatska: Visoka Mediteranska kuhinja s pogledom na Trogir

03.05.2019
Od ove sezone menu restorana hotela Brown Beach House bit će usklađen s prepoznatljivim interijerom, prezentirajući i na 'pjatu' autentičnost Mediterana s modernim odmakom.
 
 
 
Vukovarac Alen Đukić nakon 15 godina staža u nekoliko domaćih, i vrhunskim stranim restoranima, ovog se proljeća profesionalno skrasio u restoranu Cartina, trogirskog Brown Beach House Hotela. Riječ je o najfotogeničnijem hotelu na obali kojeg klijentela osim jedinstvenog dizajna, bira prvenstveno zbog prepoznatljive energije i odlične no nepretenciozne usluge.  
 
Početak tjedna u ovom kutku Dalmacije prošao je u znaku Đukićevog prezentacijskog menija za par odabranih gostiju, Alenovih kolega. 

No za razumijevanje njegovog kulinarskog izričaja neophodno je poznavati njegov profesionalni razvoj. Naime, već nakon par godina staža u tada najpoznatijim zagrebačkim restoranima, znao je da ukoliko želi biti vrhunski chef mora učiti od najboljih, a to je podrazumijevalo i odlazak u inozemstvo. Prvih godina boravka u Nizozemskoj usavršavao se kod Petera Koehna, francuskog majstora zaslužnog što je poznati nizozemski restoran „De Karpendonkse Hoeve" čak 38 godina u nizu zadržao Michelin zvjezdicu. Nakon par godina postaje dio tima u kuhinji roterdamskog restorana s dvije Michelin zvjezdice, „Parkheuvel” pod palicom chefa Erik van Looa. Po povratku u Hrvatsku surađuje s Prsikom Thuring u Dubravkinom putu, a u viškoj Loli potpisuje menije u kojima je uživala ekipa hita „Mamma mia 2", pa se tim putem među velikim obožavateljima Alenovih 'pjatanci' našla i Meryl Streep.
 
Priznaje kako je utjecaj mentora, chefova francuskog porijekla, ostavio jasan utjecaj na njegov rad no ističe i kako je raditi u Hrvatskoj posebna privilegija. „Gdje god radim, uvijek koristim autohtone namirnice koje se uzgajaju na 50 do 100 kilometara od restorana stoga je rad u Hrvatskoj posebna privilegija. Primjenjivanje ponajboljih suvremenih tehnika kulinarstva s našim namirnicama daje fantastične rezultate." – pojasnio je. 
 
U pojedinom jelu koristi tri do najviše pet namirnica, pokušavajući izvući maksimum iz svake pa je tako u njegovim jelima autohtona namirnica prepoznatljiva, iako pripremljena i prezentirana na vrlo suvremen način. Okusi su jasni, čisti, a kombinacija jedinstvena. 

Prezentirani degustacijski menu sastojao se od sedam slijedova. Salata od sipe s koromačem, narančom i puknitim vinaigrettom bio je savršen uvod u cijelu priču koja se nastavila sous vide jajem kuhanim na 65 stupnjeva s pireom od tartufa, krokantom pancete i uljem sušene rajčice. Nakon filea gofa pečenog na koži slijedila je majstorski pripremljena sous vide hobotnica marinirana na dimljenoj paprici s bulgurom kuhanim na kurkumi. Potom odličan steak alla robespierre, a za desert topla krema od sira i citrusa s toplim višnjama… 

Okusi postignuti kombinacijom vrhunskih suvremenih kulinarskih tehnika i kvalitetnih namirnica s potpisom Alena Đukića u ovoj prilici oduševili su istinske znalce, chefa Hrvoja Zirojevića i Čedu Kovačevića. Vjerujemo da će jednak  dojam ostaviti i na sve koji ovog proljeća za finu večeru odaberu restoran Cartina, trogirskog Brown Beach Hotela.









Nazad
 
 
 
 
back to top